До глоби и нарушения няма да се стигне, тъй като провинението е маловажно

Инспектори под прикритие се включиха в народните танци на самодеен състав, за да хванат хореограф, който не издава касови бележки за по лев и петдесет. Акцията разгневи жители на пловдивското село Марково.

Съставен е акт на дамата, която данъчните са решили да проверяват и глобяват. Тя тогава водела репетицията в читалището в село Марково. Според НАП има нарушение на закона за данъка върху добавената стойност, което е предпоставка за прилагане на принудителна мярка - запечатване на обекта. Този обект може да бъде запечатан. Въпреки че много достоверни източни в НАП ни увериха, че до тази тежка мярка няма да се стигне, ако все пак това се случи, решението трябва да бъде обжалвано в 30-дневен срок.

"От 2 години членувам в танцовия клуб. Обикновена репетиция в понеделник. В 19 часа се появиха мъж и жена, подготвени за репетиция. Обясниха, че искаха да се включат. Представиха се, че са от НАП и поискаха документи защо събираме парите", каза потърпевшата танцьорка Елена Танчева от танцовия клуб "Лудория" пред камерата на "Събуди се".

Обвиниха трима за пране на пари и данъчни престъпления

Танчева обясни, че става въпрос за съвсем дребни суми. "Бяхме изненадани, тъй като нито развиваме търговска дейност, нито нещо подобно. Не знаем какво укриваме, но това е мнението на НАП", добави танцьорката.

"Актът е съставен върху клиента ми, която е извършител на нарушението. В акта е описано, че тя е изпълнявала свободна професия, за която е събирала пари, но не е издала документ. Глобата, ако не обжалва, я грози от 100 до 300 лв.", заяви адвокат Лидия Димитрова.

Местните данъци и такси за 2019 г. в София вече могат да се плащат

Димитрова каза още, че клубовете по танци не са създадени с цел да се печелят пари, а да създадат семейства, които обичат българското и да го съхранят.

"Събрахме 32 лв. за коледно тържество, а от НАП ги описаха парите като такси, които сме събрали. Не сме издали касов бон, но наложиха глоба от 3000лв. Спечелихме делото и сега НАП ще трябва да ни заплатят разноските по това дело", добави танцьорката.

"Нелепа ситуация, но жалкото е, че подаден сигнал от жители, които участват в тази трупа. Кметството не разполага със собствен бюджет, а аз подкрепям дейността на клуба. Искаме да свикаме извънредна сесия на Общинския съвет в Община Родопи и да помислим как да финансираме подобни дейности, за да не се налага на събирането на доброволни дарения", заяви кметът Пламен Кабаков.

Според източници на NOVA в НАП до глоби и нарушения няма да се стигне, тъй като провинението е маловажно.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.