Много е важно целият свят да знае за куража на българския народ, казва председателят на Световния еврейски конгрес

Близо 75% ръст на антисемитизма във Франция и около 60% в Германия... Какво се крие зад тази вълна и как се бори омраза без да бъдеш обхванат от омраза? Отговорите на тези въпроси дава председателят на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер в ексклузивно интервю за NOVA. Милиардерът, наследник на козметичния гигант "Есте Лаудер"и филантроп беше в България за вчерашното шествие по повод 76-ата годишнина от спасяването на българските евреи.

„Чувството беше спомен за това, което се случи и защо се случи. Много е важно целият свят да знае за куража на българския народ, кураж, който видяхме и сега на шествието в София, виждали сме го и в миналото, но го видяхме най-вече през 1943 г., когато нацистите искаха да избият всички български евреи”, каза Лаудер.

Отбелязваме Деня на спасяването на българските евреи (ВИДЕО+СНИМКИ)

По думите му много държави не са направили нищо и са оставили евреите да бъдат отведени, а някои дори са помогнали на нацистите. „България остана непоклатима. И като гледах хората на шествието - имаше млади и стари, деца, мъже, жени. Видях и хората, които участваха в Луков марш - те бяха гневни, имаше огромна разлика. Бъдещето на България е с тези млади хора, които участваха в днешното шествие - това е вашето бъдеще, не хората, които живеят с омразата”, коментира още Лаудер.

Според него за рязкото увеличение на антисемитизма в Европа има много причини. „Основната е, че хората искат да се борят срещу нещо. Антисемитизмът е много лесна мишена, както и борбата срещу имиграцията, срещу данъците. Хората, които го правят, не знаят какво се е случило в действителност по време на Холокоста. Едно от най-важните неща е, че повечето млади хора в училищата не познават историята. Ако разбираха какво се е случило в миналото, щеше да има много по-малко антисемитизъм”, коментира още Лаудер.

Цялтото интервю гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.