Тя не е индивидуален паметник на културата, но попада в общия архитектурен ансамбъл на кварталa

Облепиха къща в пловдивския квартал „Капана” с тапети отвън. Емблематичната постройка е в сърцето на „Капана” и е построена през 1902 година. Тя не е индивидуален паметник на културата, но попада в общия архитектурен ансамбъл на квартала. Така всякакви дейности по нея задължително трябва да се съгласуват с Института за недвижимо културно наследство. За облепването с фолиото обаче разрешение няма.

Жители на Пловдив на протест срещу застрояването на парк

 „Със сигурност не е законно. За допустимост изобщо не можем да говорим. Извършено е едно обезличаване на характера на една прекрасна сграда”, каза кметът на район „Централен” в Пловдив – Георги Стаменов. „Беше изключително арогантно и нагло. Без никакво разрешение. Незабавно пловдивският общински инспекторат отидоха на място. Самите извършители от страна на инспектората са им наложени актове за това, че без разрешение са монтирали скелето и извършват ремонтни дейности”, добави той.

От общината твърдят, че са успели да предотвратят първия опит за облепване на сградата в средата на февруари, но собствениците използвали почивните дни, за да довършат започнатото. Сградата е продадена преди година. Неин собственик се оказа 18-годишна ученичка. Родителите ѝ обясняват, че не са направили нищо незаконно.

„Да уточня, че това не е паметник на културата. И това, че се намира в „Капана” в този „арт-квартал” да го наречем и че е в ансамбъл, смятаме, че е красиво и за това сме го изпълнили. Това са лепящи тапети. Това е холандски тапет, който в Холандия, в Амстердам, в Хага в тези големи градове е нещо нормално. Плюс това е изолация”, казва Августин Аврелин.

Сметната палата с остри критики към Министерството на културата

Според Надя Аджмян конструктивно нарушение на сградата няма. Тя казва, че са направили „козметичен ремонт”. „Запазили сме дограмата, която е от 1902 г., фризовете също са запазени. Всичко, което е трябвало да се запази е запазено. В момента сградата е запечатана. Въпрос на гледна точка е - на някой им харесва, на други - не, Господ е дал очи на всички”, добави Аджмян.

Хората коментират новата визия на къщата по различен начин.

„Много ми харесва. Трябва да се подкрепят хубавите проекти, защото всички си спомняме преди 3 години как изглеждаше „Капана” като квартал”, казва Надя Василска. „Намирам я за пълен абсурд! Това е фалш, кич и прочие. Такова нещо не може да се случи в този квартал!”, споделя от своя страна Ивайло Дернев - главен редактор на сайта „Под тепето“.

При отрязани тръби: Семейства в Пловдив получиха сметки за вода (ВИДЕО)

Според Националния институт за паметниците на културата нарушение в случая има. Те казват, че това е намеса в защитена територия на културно наследство, без съгласуване по определения ред. Санкцията за това била от 5 до 10 хиляди лева. Общината вече е поискала тапетите да бъдат свалени и ще глоби собственика. Августин Аврелин казва, че ако общината каже той ще свали тапетите.

Оказва се, че това не е първото нарушение в квартал „Капана”. Собственикът на друга сграда, започнал ремонт, без да го съгласува с Националния институт за паметниците на културата. Сменил дървената дограма с метална и премахнал част от външните орнаменти. Той също ще бъде глобен. „В крайна сметка и туристите, и пловдивчани се радваме точно на това културно наследство, което имаме и ние трябва да се грижим за него, а не да се опитваме да го съсипваме и да обезличаваме”, допълни кметът на район „Централен” Георги Стаменов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.