Заместник- кмет живее в апартамент, предвиден за социално слаби

Куп нарушения в ползването на общински жилища в Хасково. Оказва се, че заместник- кмет живее в апартамент, предвиден за социално слаби, а едно от жилищата е продадено без в общината да знаят за това. Полиция и прокуратура вече разследват случая.

Миналата есен Милена Янузова започва работа на граждански договор в Общината като специалист по енергийна ефективност. Тогава й дават общинско жилище, защото не е от Хасково, но в последствие става заместник-кмет. 

„Аз дори не съм имала представа, че съм настанена в жилище за социално слаби”, коментира пред NOVA тя.

Прокуратурата откри нарушения в наредби за продажба и наем на общински жилища

Според директора на дирекция "Общинска собственост" в община Хасково Янко Петев Янузова била настанена в жилището като служител на администрацията. „Госпожа Янузова е настанена в такова жилище като служител на община Хасково, а не като заместник-кмет. Това, че в последствие беше назначена и като заместник-кмет е препъни камъкът и повод да направим това интервю”, обясни Петев.

Оказва се, че това не е единственият такъв случай. Причината била, че в жилищата, предвидени за служители имало настанени социално слаби. „За да не причиним това преместване на хората, е предприето действието да се настаняват в тези жилища. Не е незаконно, но не е и правилно”, категоричен е директорът на дирекция „Общинска собственост” към Общината.

СЪВРЕМЕННИ РОБИ: Мизерстващи българи се водят крупни собственици в Германия

До месец заместник-кметът трябва да напусне апартамента и да си търси друг. А междувременно са констатирани близо 10 случая, в които има съмнение за нередности с общинските жилища в Хасково. Един от случаите е за апартамент, който е продаден без в общината да знаят. За него се разбрало, когато пратили писмо на наемателя, че закъснява с плащанията. Предполага се, че нарушенията са ставали с помощта на бивша общинска служителка, която прокуратурата разследва вече половин година, но все още няма подвигнати обвинения.

Репортер: Димитър Иванов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.