Коментират експертите Йордан Божилов и Тихомир Стойчев

„На територията на Балканските страни върви една радикализация. Това е установено, има и случаи на терористични дейности, на завръщащи се чуждестранни бойци от Сирия. Обикновено говорим за радикален ислям. В случая говорим за антимюсюлманска радикална проява, която е също толкова опасна, колкото и радикалният ислям”. Така експертът Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност коментира в ефира на "Събуди се" връзката на атентатора от Нова Зеландия с България.

Терористът от Нова Зеландия е бил в България през 2018 г. (ОБЗОР)

След нападението в две джамии в Нова Зеландия, стана ясно, че терористът Брентън Тарант е бил на обиколка в България. Тарант е крайнодесен австралийски екстремист. Преди атаката в Крайстчърч, той обявява, че с действията си иска да отмъсти на мюсюлманите за редица атентати и исторически събития от миналото. Сред посочените от него зверства са боевете при Шипка през 1877 г. и битката при Булаир през 1913 г.

„Трябва да се провери какво е правил тук и какви са били мотивите му. Ясно е вече къде е ходил, не е ясно с кого се е срещал и каква е била целта на посещението. Добре, че той е задържан и може да се получи информация от него”, коментира още Божилов.

Според експерта Тихомир Стойчев в момента имаме основание за притеснение.

Изправиха пред съда мъжа, стрелял в 2 джамии в Нова Зеландия

„Ние сме притеснени отдавна. В главите на представителите на радикалния ислям светът се дели на две – мястото, където е разположен мюсюлманският свят, и земята на войната. Досега „земята на войната” не реагираше по никакъв начин, тя беше виктимизирана. Отдавна в разузнавателните служби се заговори за въставащите идентичности. И нашите служби работят по тези прогнози”, заяви Стойчев. Според него България трябва да отговори много бързо на това, което се случи в Нова Зеландия.

„На пълнителите, освен български надписи, има и на грузински, арменски. Както Грузия декларативно обяви, че пълноценно ще се включи в разследването, ние да искаме по официален път да научим повече за профила на тези извършители. Засега се фиксираме върху един”, коментира още Стойчев.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си