Местната полиция продължава с мащабната си операция

Терористът Брентън Тарант се изправи пред съда в Нова Зеландия. Той остава в ареста с обвинение в убийство.

До момента са извършени няколко ареста, но засега той е единственият обвиняем за кървавите атаки срещу две джамии в град Крайстчърч. При атаката загинаха 49 души, сред които и деца.

Терористът беше заведен в съдебната зала с белезници и в затворническо облекло. Адвокатът му не оспори обвинението в убийство. Тарант остава в ареста до 5 април, когато отново ще се яви пред съда.

Терористът от Нова Зеландия е бил в България през 2018 г. (ОБЗОР)

Недалеч от съдебната зала, жители на Крайстчърч се събраха за песен и молитва в памет на загиналите.

„За Нова Зеландия е нечувано, всички са шокирани, всички са ужасени и никой не му се радва”, коментира Румяна Симова.  Тя живее в Нова Зеландия от години. Разказва, че в района, в който живее, не се забелязват извънредни мерки за сигурност след атаката.

Министър-председателката на Нова Зеландия се срещна с мюсюлмани в Крайстчърч

 „Това не е Нова Зеландия. Единствената част, която е присъща на нашата страна, е съчувствието и подкрепата, която виждате в последното денонощие. Терористичният акт беше внесен в Нова Зеландия и стоварен върху нас”, заяви Джасинда Ардърн.

В цял свят беше отдадена  почит на жертвите. В джамиите в Австралия, от където идва терориста, организираха бдения в памет на загиналите, а политици говориха заедно с имамите. Заседанието на Съвета за сигурност на ООН започна с минута мълчание в памет на убитите.

Дори търговията на „Уол стрийт” спря и вместо традиционното празнично обявяване на началото на работата на борсата, гонгът беше използван като траурна църковна камбана.

Индия, Бангладеш и Индонезия обявиха, че техни граждани са сред убитите. Петъкът на мюсюлманите по целия свят премина в молитви за душите на загиналите.

Някои от близо 50-те ранени при атаката са в тежко състояние и лекарите се борят за живота им. Единадесет от тях са в интензивното отделение.

От арестуваните вчера четирима, в ареста остават Брентън Тарант и още двама. Тяхната роля се уточнява. Нямат криминално минало и засега не са обвинени в престъпление.

Същевременно продължава мащабната операция на полицията и специалните служби. Мерките за сигурност в страната са изключителни, претърсват се адреси, разпитват се свидетели, местните власти призоваха временно да не се влиза в храмовете. Органите на реда се страхуват от действия на евентуални последователи или подражатели на извършителя. 

Тарант е крайнодесен австралийски екстремист. Той е бил в България само няколко месеца преди атаката – през ноември 2018 г. Това стана ясно след спешна среща на ръководителите на служби и прокуратурата при премиера Борисов в петък вечерта. Той е обикалял исторически обекти у нас.

Преди атаката в Крайстчърч, Брентън Тарант обявява, че с действията си иска да отмъсти на мюсюлманите за редица атентати и исторически събития от миналото. Сред посочените от него зверства на мюсюлманите са боевете при Шипка през 1877 г. и битката при Булаир през 1913 г.

Атентаторът е пристигнал у нас с полет от Дубай. След България продължил към Румъния и Унгария. Според главния прокурор Сотир Цацаров няма данни за терористична дейност и контакти на наша територия. Две години по-рано - през 2016-а, Тарант отново е бил на Балканите, но тогава е посетил Сърбия, Хърватия, Черна гора, Босна и Херцеговина.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.