Ако това бъде направено, Великобритания ще трябва да организира евроизбори

Brexit не може да бъде отложен след 1 юли, ако Великобритания не вземе участие в изборите за Европейски парламент в края на май. Това гласи правното становище на ЕС, което беше представено на посланиците на страните-членки на Европейския съюз в петък.

Документът, изготвен от правните експерти на ЕС, разяснява юридически въпроси, които ще бъдат повдигнати от Великобритания при искане за удължаване на срока по член 50. Именно това се очаква да направи Тереза Мей на пролетната среща на върха следващата седмица.

Tри месеца отсрочка за Brexit

В текста се посочва, че въпреки желанието за напускане на Съюза, Великобритания все още ще е правно обвързана да организира избори за Европейски парламент между 23 и 26 май. Ако не го направи и новият парламент проведе първата си сесия на 2 юли с тази страна, която все още е в блока, институциите на ЕС "престават да действат в сигурен правен контекст".

"От това следва, че не трябва да се предоставя удължаване след 1 юли, освен ако изборите за Европейски парламент не се проведат на задължителната дата", се казва в документа.

Западният печат за ситуацията около Brexit

Информация: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 

 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес