Темата коментират президентът на „Подкрепа” Димитър Манолов и директорът „Индустриални политики” в АИКБ Теодор Дечев

„При пенсиите, които всеки от нас получава, трябва да има обвързване на правата и приноса на даден човек. Това е стъпка в тази посока. Оттук нататък какъв ще е резултатът – никой не може да каже”. Това коментира президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов относно промените в изчисляването на пенсиите.

Правителството ще отпусне великденски добавки за пенсионерите

Решението е било взето през 2015г. и сега влиза в сила. „Това за което става дума, касае връзката между приноса и правата на хората – това, с което си участвал в системата, да има пряко отношение към това, което ще получиш от нея. Преди 1997 г. надеждни данни за това кой как участва в системата няма. От друга страна, в България съществува организирана „индустрия” за фабрикуване на фалшиви права”, каза още Манолов в студиото на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

„В България какъвто и период за влизане на нещо да има, обществото винаги се сеща в последния момент. Естествено е да очакваме такава реакция от хората, на които част от трудовия стаж е преди 2000 г.”, коментира директорът на „Индустриални политики” в АИКБ Теодор Дечев.

„Това, което ще се случи, е, че тези 1-2 лв. разлика ще бъдат компенсирани от вътрешния бюджет на НОИ. Става дума за 9 млн. лв. Бюджетът на НОИ е 10 млрд. лв. Т.е. това може да бъде покрито от НОИ. Истинска драма няма, играе се със страховете на хората”, заяви Манолов.

Според Теодор Дечев има неяснота и неувереност в хората. „Не е точно несправедливост, има елемент на промяна на правилата по време на мача. Аз мисля, че с днешната среща при министър-председателя целият шум ще бъде овладян”, каза още той.

След срещата при Борисов: Няма да има орязани пенсии

На въпрос дали има вариант пенсиите да се изчисляват по две различни формули, Димитър Манолов отговори: "Практически ще стане точно това, но голяма разлика в парите няма да има. Разликите не могат да бъдат драстични".

Директорът на „Индустриални политики” в АИКБ Теодор Дечев пък посъветва хората или да изчакат на опашка в НОИ и да направят там безплатна консултация, или да наемат частен съветник, който да им разясни каква пенсия ще получават.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.