Вицепремиерът Томислав Дончев увери, че ощетени няма да има

"Волята на премиера за промените в пенсионната формула е да не се допуска ощетяване на нито един човек". Това каза социалният министър Бисер Петков след спешната среща, свикана от Борисов заради проблема с промяната в изчисляването на пенсиите. Петков допълни, че ще бъде продължен разговорът с експертите, за да се изпълни поръчението на премиера.

Премиерът свика спешна среща заради размера на пенсиите

Според новата формула, която влиза в сила от тази година, хората, които тепърва ще се пенсионират, може да взимат по-малки пенсии от очакваното. В понеделник беше публикуван предварителен анализ на НОИ за ефекта от отпадането на трите години за периода 1997-1999 год. Той е правен на база симулация за бъдещите пенсионери. По думите на министъра данните показват, че промяната ще се отрази благоприятно за повече от 60% от пенсионерите, за някои ще има неутрален ефект, а за около 30 на сто ще има намаление на пенсиите от най-много 5%. Петков припомни, че промяната касае само бъдещи пенсионери, а не такива с вече отпуснати пенсии.

"Спекулация е, че ще се намаляват пенсиите. Никой няма намерение да намалява пенсията на нито един български пенсионер". Това заяви на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът Томислав Дончев.

"Целта не е да се спестят 9 млн. Имаме амбицията да осигурим над 50-53 млн. за великденски надбавки. Това се надявам да бъде взето като решение още тази седмица", каза още вицепремиерът.

От обясненията на управителя на НОИ Ивайло Иванов стана ясно, че за всеки пенсионер ще се правят две изчисления - по новата и по старата формула, така че да се минимизира ефектът и пенсионерът да получи по-благоприятния за него размер на възнаграждението.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.