Коментират депутатът Александър Сабанов от ВМРО и журналистът Иво Инджев

България има един от най-рестриктивните закони срещу оръжията в Европа. Това заяви в предаването "Плюс-Минус. Коментарът след новините" депутатът Александър Сабанов от ВМРО. Той допълни, че в момента се готвят промени, целящи забрана на газовите оръжия, които могат да се преправят. 

Депутатът обясни, че не подкрепя тоталната забрана на оръжията.

Кабинетът гласува промени в Закона за оръжията

"Не съм за тоталното раздаване на оръжие, но не и за пълното отричане и пълното прибиране. Защото ако стане нападение с нож, трябва да забраним и тях ли? Не оръжието убива хора. Хората убиват хора”, коментира Сабанов.

Той добави, че до този момент няма тежко престъпление, което да е извършено със законно притежаван пистолет. „Досега нямаме казуси, при които да е извършено някакво тежко престъпление, атентати дори, със законно притежавано оръжие – лично или ловно. В повечето случаи е при самозащита.Хората, които искат да извършат нещо лошо, ще намерят начин", заяви още той.

Въпросът за използването на оръжие е много личен. Тази теза пък изрази журналистът Иво Инджев.

"Това е много лично.Според мен това е глупаво. Ако аз извадя пистолет това е чудесен повод за този, който цял живот е стрелял, да те застреля законно. За да носиш оръжие, първо трябва да си готов да убиеш и второ – трябва да си онзи каубой, който стреля първи. Повече бих разбрал тезата, че може да имаш право да притежаваш средства за самозащита в дома си", коментира той. 

По повод нападението на двете джамии в Нова Зелания журналистът заяви, че нападателят не е първият човек, който е искал да привлече внимание по този начин. В историята били известни и други случаи, в които  хора са запалвали цели градове, за да насочат погледите на хората към себе си.

В Нова Зеландия затягат правилата за притежание на оръжие

Въоръжени атаки срещу две джамии в Нова Зеландия, има жертви (ВИДЕО+СНИМКИ)

СЛЕД АТЕНТАТА В НОВА ЗЕЛАНДИЯ: Има ли заплаха за националната ни сигурност?

 

Още по темата вижте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.