На компанията годишно не достигат 1,2 млрд. евро за поддръжка на жп мрежата.

Германското правителство иска да инвестира близо 50 млрд. евро в модернизиране на националната жп мрежа през идното десетилетие. Това съобщи днес в. "Билд", цитиран от Ройтерс и БТА. Държавният жп оператор „Дойче бан” (Deutsche Bahn) е поставен под натиск да подобри услугите си и намали закъсненията на влаковете, които са повод за недоволството на много пътници. 

Стачка блокира жп транспорта в Германия

Компанията е изправена и пред финансови проблеми с дългово бреме от 20 млрд. евро и финансов дефицит, който се очаква да достигне 5 млрд. евро до 2023 година. На компанията годишно не достигат 1,2 млрд. евро за поддръжка на жп мрежата. Според "Билд" финансовото министерство иска да увеличи средствата за поддръжка до 4,6 млрд. евро от идната година спрямо 3,5 млрд. евро в момента. Сумата трябва да достигне 5,6 млрд. евро годишно между 2025 г. и 2029 година, посочва "Билд".

Шеф на германските железници взел 2,3 млн. евро за 30 дни работа

Говорител на „Дойче банк” заяви, че в момента не може да коментира информацията на изданието, тъй като преговорите с правителството все още продължават. Чистата печалба на компанията се е сринала с една трета през 2018 г. до 540 млн. евро, посочиха миналата седмица източници.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.