8 кандидати ще се състезават за поста на вота в неделя

Украйна се готви за президентски избори. 38 кандидати ще се състезават за поста на вота в неделя. За първи път отсъства дебатът Русия или Западът, а на политическата сцена изгря нова звезда, която оспорва статуквото - телевизионният комик Владимир Зеленский.

„Межигиря” - бившата резиденция на избягалия през 2014-а бивш президент Виктор Янукович. Частно голфигрище, автопарк за десетки автомобили, пищна вила със златни вани. Украйна и светът бяха в шок от разточителството на властта. „Музей на корупция” - така наричат бившата резиденция на Янукович, но с него корупцията не избяга от Украйна, а продължава да пълзи по високите етажи на властта.

Преди 5 години след кървавите събития на Евромайдана, Украйна беше пълна с надежда, а сега цари отчаяние и безизходица.

Президентът на Украйна уволни свой приближен заради корупция

„През 2014 и 2015-а украинският народ не получи популярен лидер, който да управлява страната, а общественото движение беше отвлечено от едни и същи политици от миналото”, заяви председателят на Борда на Украинско държавно радио Андрий Куликов.

„Всеобщото мнение е, че всички политици са едни и същи. Това позволи появата на нови извънсистемни фигури да навлязат в украинския политически живот като Владимир Зеленский - известен актьор от телевизионен сериал”, смята първият зам.-главен редактор на в-к "Дзеркало тижня" Сергей Рахманин.

Владимир Зеленский е известен комик. Участва в сериала  „Глас на народа”, където играе ролята на президент. Остава въпросът може ли телевизията да се пренесе в реалността.

„Той лично вярва, че ще бъде същото като на телевизията. Смята, че ще трябва да се държи по същия начин като в сериала, да прави държавни назначения по същия начин”, заяви Сергей Рахманин.

 „Зеленския използва желанието на хората, които искат някой от народа да управлява страната. Но всъщност не е подготвен, не е държавник”, смята  Андрий Куликов.

Зад Зеленский стои олигархът Игор Коломойский, не е ясно дали обаче, той ще продължи да го контролира и след вота.

„Много зависи кой ще влияе на Зеленский, ако стане президент. Трудно е да се вярва, че ще бъде независим. Много хора имат шанс да го контролират и зависи кой ще е първи”, каза още Сергей Рахманин.

Рекордните 44 кандидатури са регистрирани за президентските избори в Украйна

Според проучванията 41-годишният Зеленский има подкрепата на 25% от избирателите и води пред старите лица от украинската политика - настоящия президент Петро Порошенко и бившия премиер Юлия Тимошенко.  Порошенко дойде на власт с безапелационна победа след Революцията на достойнството през 2014-а. Под негово управление той подписа Споразумението за асоцииране с Европейския съюз. Въведен беше безвизов режим за украинците в Европа, но не успя да спре конфликта в Източна Украйна. А най-големият му провал е борбата с корупцията. Политиката в Украйна е в плен на олигарсите.

 „Петро Порошенко перфектно отговаря на определението за олигарх. Той не се противопостави на влиянието на олигарсите. Но основният проблем на Украйна не са олигарсите, а липсата на правосъие и на нулева толерантност към корупция и липсата на силни държавни лидери”,  каза още Сергей Рахманин.

Най-мръсната предизборна кампания - така определят битката за президентското място в Украйна, а ударите под кръста са предимно между Порошенко и бившия премиер - Юлия Тимошенко. Всъщност на изборите има двама кандидати Тимошенко, а русокосата Юлия твърди, че вторият е подводница на настоящия държавен глава и цели да й отнеме гласове.

"Ако вие, господин президент, имате поне малко останали често, достойнство и уважение към поста, който заемате, щяхте да премахнете вашият "клоун" Юрий Владимирович Тимошенко незабавно", заяви кандидатът за президент на Украйна - Юлия Тимошенко .

Самата Юлия Тимошенко е на трето място в проучванията, но името и е дискредитирано след премиерския пост и корупционни скандали. В Западна Украйна посланията на настоящия президент докосват най-силно хората.

Юлия Тимошенко обвини президента на Украйна в корупция

Самите украинци трудно могат да се ориентират в политическите послания на 38 кандидати за президент, но според Националния съюз на журналистите в Украйна - руското влияние не е проблем за изборите.

Украйна преживя две революция за по-малко от 30 години, но за първи път на тези избори сред водещите кандидати няма проруски настроени.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.