Главният преговарящ на ЕС даде пресконференция

Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние каза, че блокираното споразумение за напускане е "най-добрият компромис" за двете страни и че е от решаващо значение за Лондон да се съсредоточи върху договаряне на нови отношения с общността, предаде Ройтерс.

"Днес повече от всякога членовете на британския парламент носят отговорност да ни кажат какво желаят за бъдещите отношения на страната им с ЕС", каза Барние на пресконференция във Варшава преди поредно гласуване в Камарата на общините за Brexit. След разговори с полския премиер Тадеуш Моравецки Барние подчерта, че бъдещите търговски преговори са по-важни за Великобритания от договарянето на условията по развода, защото те трябва да доведат до трайно сътрудничество.

По-рано днес Барние написа в Туитър, че Лондон може да гарантира нова дата за Brexit на 22 май, ако британският парламент одобри днес сделката за развода с ЕС, предаде Ройтерс.
Ако Великобритания не ратифицира блокираната сделка тази седмица, ЕС смята, че тя или ще излезе хаотично от блока малко след 12 април, или ще бъде принудена да поиска от Брюксел ново отсрочване на датата за Brexit, този път за по-дълъг период.

Главният юридически съветник на британското правителство Джефри Кокс призова законодателите да одобрят днес споразумението на кабинета за напускане на ЕС, предаде Ройтерс. Кокс подчерта, че това е последният шанс на депутатите да гарантират, че Brexit ще се отложи до 22 май.

"По тази причина това е последната възможност да се възползваме от нашето законно право", каза Кокс пред парламента. Той се позова на заключенията от срещата на високо равнище на ЕС, на която лидерите се договориха за отсрочка, при условие, че споразумението за напускане бъде ратифицирано тази седмица.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.