На много места у нас липсват достатъчно техници

"Десетки хиляди асансьори могат да се превърнат в потенциални убийци заради липса на политика от страна на държавата за модернизация. Новите асансьори ще предложат безопасни условия за труд на младите техници". Това каза главният секретар на Българската асансьорна асоциация Николай Маринков в ефира на "Събуди се".

Има липса на достатъчно хора, които да се грижат за изправността на асансьорите. Недостигът на специалисти се усеща в много райони в страната. В Северозапада много общини вече са останали без асансьорни техници. Хората, които все още са бранша, са предимно в пенсионна възраст или вече са я прескочили.

МОДЕРНИЗАЦИЯ НА АСАНСЬОРИТЕ: Обсъждат въвеждане на задължителна защита

В Монтана петима души поддържат близо 250 асансьора, т.е. на двама техници се падат средно по 4-5 съоръжения на ден.

Недостигът на такива специалисти е на критичния минимум и в съседните две области - Видин и Враца. Във Враца деветима човека поддържат около 500 асансьора. Най-възрастният техник е на 70 години, а по-младите, които имали желание да работят, отишли в чужбина. Училище или паралелка, в която да се обучават асансьорни техници няма. 

РЕМОНТ НА ЗАКОНА ЗА ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСТ: Повече санкции за собствениците и по-висока събираемост на таксите

Главният секретар на Българската асансьорна асоциация обясни, че поддръжката на асансьори е задължителна, защото ние не можем да обитаваме високи сгради без помощта на техниците.

"За да има персонал, който да поддържа асансьорите, трябва да бъде добре платен. Фирмите в Българската асансьорна асоциация са обявили търсене на повече от 100 техници, монтажници и сервизни техници. Заплащането е между 1000 и 3000лв. у нас", каза още главният секретар.

Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.