Жената е подавала сигнали до всички институции

Майка твърди, че синът й е бил подложен на системен психически и емоционален тормоз в училище. Жената е подавала сигнали до всички институции. Според нея обаче не е получила никакво съдействие дори от училищното ръководство на СОУ „Паисий Хилендарски" в Пловдив. Ще наричаме момчето Иван, за да запазим самоличността на му в тайна. В края на месец февруари той споделя на майка си, че негови съученици системно го обиждат, изпращат му груби съобщения на бележки в час и съобщения в социалните мрежи, карат го да им пише домашните, да им носи раниците или да им купува закуски от лавката. 

„Още на следващия ден му казах да отиде и да опита сам да се справи с проблема. Опитал се е няколко пъти да им каже, че не му е приятно това, да спрат, но уви това не са спрели”, разказа майката Ралица Гушева.

Говори възпитателят, удрял ученички в Ловеч (ВИДЕО)

Затова на 27-ми февруари Ралица търси съдействие от страна на училището. Тя разговаря с класния ръководител и един от зам.-директорите. По думите й обаче мерки не са били взети.

На 28-ми февруари, по време на родителска среща, Ралица разказва и на другите родители и учители за проблема. След срещата тя получава повторно обещание, че мерки ще бъдат взети.

„Аз я уверих, че ще направя всичко възможно да разбера как и по какъв начин стоят нещата, тъй като до този момент аз не съм получавала някакви сигнали”, заяви класният ръководител Данка Йорданова.

На 1 март Ралица получава съобщение от сина си, което гласи: „Мамо, моля те, ела да ме вземеш. Не издържам, не искам да съм в това училище”.

ЮМРУЦИ ВМЕСТО ДУМИ: Защо проблемите във възпитанието на децата се задълбочават?

Ралица влиза в часа на сина й без разрешение. „Когато влязох в часа една от  ученичките беше с крака на чина, с подпряна глава на стената и срещу мен се извика „Кво беее?”. В лицето ми беше заявено: „Искаш ли аз да извикам моята майка и да видиш как ще те разплаче”, разказа Ралица.  

Следват разговори между майката и педагогическия съветник, зам.-директора и директора за случилото се в класната стая. Ралица заявява, че ще отпише сина си от училището. 

„Говорих и с директора. Беше ми обяснено, че това е поведението на днешната младеж. Преди това беше разговарял с другите ученици и каза, че те са го отсвирили и той е отсвирил тях и това е една шега”, каза още Ралица.

Освободиха от ареста възпитател, удрял с юмруци дете

Нито един от анкетираните ученици не посочва, че има сигнали за тормоз в класа. Със замесените в случая ученици, които според Ралица са тормозели сина й, е разговарял както директорът, така и педагогическият съветник. 

Ралица подава сигнал до 4-то районно управление в Пловдив. За NOVA от полицията отговориха, че цялата информация по случая е предадена до Районната прокуратура в града. След запитване на NOVA от прокуратурата съобщиха, че нямат достатъчно доказателства, за да започнат досъдебно производство по случая. 

За случая сигнали са подадени и до отдел “Закрила на детето” към Агенцията за “Социално подпомагане”, от където твърдят, че нямат информация за налаган психически тормоз. По сигналите до Държавна агенция за закрила на детето и до Министерство на образованието в момента се провеждат проверки. Синът на Ралица вече е преместен в друго училище, извън Пловдив.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.