Коментират експертите Ева Жечева и д-р Цветослав Николов

Още през 2012 г. е разписан специален механизъм за противодействие на училищното насилие и тормоз. В него има всички стъпки, които могат и трябва да се предприемат в подобни случаи. Това обясни в предаването „Здравей, България” Ева Жечева, директор на Дирекция „Права на детето” към омбудсмана.

Шокираща агресия в училище в Ловеч, арестуваха възпитател

Темата за насилието в училище отново излезе на дневен ред, след като в интернет изтече видео, на което се вижда как преподавател в Ловеч удря с юмруци момиче със специални образователни потребности. Възпитателят беше арестуван за кратко и освободен. А прокуратурата образува досъдебно производство за причиняване на лека телесна повреда.

Според Жечева при случай на дете със специални образователни потребности, което влиза в конфликт с другите деца, трябва да се направи оценка на риска.

„Момичето има проблеми със своето поведение. Явно никой в училището не е оценил достатъчно риска. Има координационен съвет, който трябва да бъде създаден, да познава поведението на всяко дете, но няма такъв”, заяви Жечева.

Освободиха от ареста възпитател, удрял с юмруци дете

„В страните от Обединеното кралство съществува политика за физическа намеса в такива ситуации с много висока степен на риск, когато детето не реагира на думите, то е изпаднало в състояние на силен афект. Той трябва да се намеси и с физически контакт. В тези страни съществува и много добра система за обучение на педагогическите специалисти, които работят с такива деца”, заяви д-р Цветослав Николов, преподавател в Софийския университет, експерт по агресия при децата.

Той определи като неприемливо поведението на преподавателя „да сипе юмруци”, но същевременно е трябвало да се намеси.

Още гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.