В момента ситуацията е спокойна, каза той

„Ситуацията е овладяна, полицията си свърши работата. Хората протестират срещу едно криминално престъпление. Ексцесиите са от малко по-късно през нощта. Полицията в такива ситуации винаги си върши работата. Няма данни за политическо вмешателство”. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който тази сутрин свика спешна среща в Министерски съвет заедно с ръководството на МВР заради напрежението в Габрово.

„Местната власт винаги трябва да е по-наблюдателна и активна в такива процеси. За да не се стига до подобни инциденти и тогава полицията да си върши работата, местната власт най-накрая трябва да започне да си върши работата. Там, където един кмет знае, че има приходящи, които се заселват незаконно, да сигнализират полицията, да се вземат мерки, а не да се чака и да се случи инцидент и тогава да хвърли полицията целия възможен ресурс, за да успокоява нещата. Не се очакват нови провокации в Габрово, в момента ситуацията е спокойна”, добави Каракачанов, цитиран от БГНЕС.

Повдигнаха обвинения на тримата задържани за побоя в Габрово

„Полицията си свърши работата за пореден път. Благодаря на полицията”, заяви още Каракачанов и добави, че ситуацията би следвало да се успокои.

На въпрос дали трябва да се поеме персонална вина за случилото се, Каракачанов отговори, че всеки има персонална вина, ако не си е свършил работата.

„В Пловдив, например, тогава отново МВР реагира светкавично и решихме проблема, но няма как да вървим със събитията. Отговарям простичко, подобни неща трябва да се пресичат още в зародиш. Органите, които трябва да са активни и да вземат мерки са общинските власти. Това не отменя задълженията на полицията и охранителните органи, но трябва да се започне от местната власт”, подчерта Каракачанов.

Засилено полицейско присъствие след размириците в Габрово

„Проблемът е общ и трябва да бъде решаван с помощта на всичките институции”, добави още вицепремиерът.

По думите му ако неговата оставка би решила проблема, той е готов да я подаде.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов заяви, че е имало данни за нерегламентирано мирно събиране в Габрово. „По време на събирането, част от участниците в него, са се насочили към областния арест с цел да нахлуят в него и да се саморазправят със задържаните лица там. Ситуацията в дадения момент ескалираше. Оставяме институциите да си свършат работата. Каквото трябва МВР прави и ще бъде направено”, коментира още Иванов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си