Има ли нарушения?

Седмица преди Великден български производители предупреждават, че македонско агнешко месо залива пазара. Според овцевъди в големите вериги са допуснати нарушения в регламента за продажба на агнешко.

Българско месо със син печат, чуждото– с червен. Този регламент бе приет от Агенцията по храните по препоръка на овцевъди и козевъди в навечерието на великденските празници.

Православната църква отбелязва Цветница

„Регламентът е направен така, че печатът да служи на потребителите, не на ветеринарните власти”, обясни Симеон Караколев, съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.

Седмица преди Великден овцевъдите забелязват, как агнешко месо от Македония залива българския пазар, чрез големите вериги. Според фермерите регламентът, предложен от тях – не се спазвал.

„Има някакво подобие на печат. Това е месо предназначено за Гърция. В един момент гръцките търговци връщат това месо и къде да го продадем – в България. Те ядат всичко”, коментира Караколев.

Сигналът, че има месо с неясна маркировка в големите вериги, е подаден до Агенцията по храните.

„Там, където установим нечетлив печат, го възбраняваме. Информацията ни на този етап е, че е попаднало във веригите от регистрирани складове в България. Това месо е влязло и е било проверено от гръцките ветеринарни власти”, заяви д-р Станимир Спасов – директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Велико Търново.

Месото от Македония, минало през Гърция, вече е на родните щандове, но до изясняване на пътя му до България е възбранено.

„Касае се за една практика, която, ако ние сега позволим, тя постепенно залива пазара”, коментира Караколев.

Овцевъдите съветват потребителите да не правят компромис, купувайки малко по- евтино агнешко с червен печат, а да заложи на българското.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.