Отличният резултат беше постигнат на Европейското индивидуално първенство по класически шахмат за жени

Състезателката на шахматен клуб "Бургас 64" Нургюл Салимова успя да покрие последната си трета норма и вече е изпълнила всички изисквания, за да бъде утвърдена за носител на званието Гросмайстор при жените.

Отличният резултат беше постигнат на Европейското индивидуално първенство по класически шахмат за жени, което се състоя в Анталия, Турция от 10 до 23 април. С отличното си представяне Нургюл Салимова придоби и право на участие в Световната купа за жени.

В този турнир ще участват 64-те най-силни жени в света. След легендарната ни гросмайсторка Антоанета Стефанова, Нургюл е единствената друга българка придобила това право. Салимова беше и най-младата участничка на шампионата усляла да се класира сред призьорките.

Отлично бе и представянето на Антоанета Стефанова. Тя не успя да спечели първото място, но и с класирането си на 5-а позиция и феноминален финален спринт – пет победи от пет партии, тя показа че е голям боец и пример за подражание. Начело с нея и още няколко силни млади шахматистки България може да разчита на качествен женски отбор в шахмата.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.
  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес