Според магистратите наложената мярка е "прекомерно ограничение"

Състав на Окръжен съд – Кърджали отмени забраната за напускане на страната на лидера на ДОСТ Лютви Местан. Това съобщават от правораздавателната институция.

Съдът реши: Местан трябва да плати гаранцията си до четвъртък

Според магистратите наложената от Окръжен следствен отдел мярка се явява "прекомерно ограничение, надхвърлящо целите, заложени в същината на тази мярка за процесуална принуда".

Местан обжалва паричната си гаранция и забраната да напуска страната

"Данните, събрани по делото, и досегашното процесуално поведение на обвиняемия позволяват извода, че и без прилагането на мярката същият няма да осуети развитието на воденото срещу него наказателно производство, съответно - няма да избегне наказателната репресия, тъй като няма реална опасност от укриването му в чужбина", съобщават от съда. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване. 

Главният прокурор взе на специален надзор разследването срещу Местан

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров възложи на Върховната касационна прокуратура да окаже "засилена методическа помощ" на прокурорите от Окръжна прокуратура в Кърджали. Мотивът за решението е постъпила молба за постоянен надзор върху разследването от родителите на бебето, което почина при катастрофата.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.