Според пчеларите нивите се пръскат със забранени пестициди

Масово отравяне на пчели в Добричко и Бургаско. Пчелари се оплакват, че кошерите им измират и подозират, че нивите се пръскат със забранени пестициди. По неофициална информация отровените пчелни семейства са стотици хиляди.

Според пчелари причина за масовия мор на пчелите в Бургаска област се дължи на рапицата-Те твърдят, че растението,когато се обработва, както е в момента –в цъфтящ вид , с химикали от арендаторите на земеделските площи е изключително опасно за пчелите. В началото започвали да боледуват, а след това измирали.

Пчелите на „Нотр Дам” оцелели по чудо

Пчелите стават агресивни.Те загубват всякаква ориентация”, обяснява Стоян Йорданов, пчелар от село Ливада, община Камено.

В село Орлинци пораженията били още по-сериозни. Там преди месец пръскали с вертолет. Три дни по-късно, пчелите запончали да измират. „Вкарали са отворен прашец и нектар и след 3 дни почнаха да умират и в продължение на един месец продължават още да умират пчели”, обясни Динко Господинов.

Агенцията по безопасност на храните започна проверки на сигналите. Взети са проби от пчелите и растителността. „Ако се установи, че препарата,който е пръскан е  забранен за пръскане в този период и този препарат се установява и при пчелите, и в листната маса на растенията,тогава предприемаме тези мерки, които вече сме предприели срещу тези трима производители”, обясни д-р Георги Митев, директор на БАБХ – Бургас.

За подобни действия от Агенцията за Безопасност на храните вече са съставили три акта. Всеки на стойност 8 до 10 хил лева .

Целия разговор вижте във видеото.

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.