Трябва да се установи дали като принципал Порожанов е прилагал необходимия контрол

Министърът на земеделието Румен Порожанов е обект на прокурорска проверка. Поводът - скандалът с къщите за гости, построени с европари.

Заместник-главният прокурор Иван Гешев заяви, че Порожанов ще бъде проверяван в качеството му на изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие", за да се установи дали като принципал е прилагал необходимия контрол.

Още в зората на скандала с бившия заместник-министър на икономиката Александър Манолев стана ясно, че подписът на Порожанов стои под одобрените проекти.

„Ние проверяваме всички, които имат отношение към тези програми за къщи за гости. Няма пречка да бъде ангажирана наказателна отговорност и на държавни служители, ако се установи, че са осъществили престъпления по програмата. А Порожанов е бил ръководител на Държавен фонд „Земеделие” в периода 2014 – 2018 г.”, заяви Гешев.

8 души, сред които и Миню Стайков, с обвинения за злоупотреби с еврофондове

„Фонд „Земеделие” си е свършил абсолютно работата. Той е направил всички чекове от гледна точка на изискванията за риск, анализ и проверка. Дори са завишени проверките по къщите за гости. Няма сигнал, който да е подаден, а ние неслучайно качихме всички къщи за гости на страницата”, коментира министърът.

Пред NOVA той обяви, че държавата усилено работи по всички сигнали за нередности с европари. В ход е и акция „Къща за гости".

„Вчера съм поискал официална проверка от органите, които проверяват. Разбира се, не от разплащателна агенция. Дали сме на прокуратурата десетки сигнали, 500 и няколко са общо, но това е по всички мерки, разбира се, включително и за къщи за гости”, поясни Порожанов.

Точно това негово изявление обаче предизвика реакция на прокуратурата - че фондът не е част от проверяващите, а е проверяван.

„Проверката е от прокуратурата и не е съвместно с министерството и ДФЗ. Част от предмета на тези проверки е проверка на длъжностни лица от тези две институции. Явно някой се е объркал”, заяви прокурор Гешев.

Сега, освен къщите за гости, държавното обвинение тръгва по следите и на хора, замесени в казуса. Ще се разследва дали е имало политически чадър, злоупотреба с власт или конфликт на интереси.  Общо 746 одобрени проекта ще бъдат проверени, независимо кога са построени. До момента 32-ма собственици, трябва да възсатновят цялата получена сума - общо над 10 милиона лева.

Спецпрокуратурата, МВР и ДАНС разследват измами с европари (ВИДЕО+СНИМКИ)

Междувременно, трето обвинение беше повдигнато на бизнесмена Миню Стайков. Дни преди да изтече срокът, в който той може да бъде задържан, държавното обвинение го уличи в източване на около 7 милиона лева от европейски програми – чрез схемата „Млад фермер”.

Обвинени са общо 8 души, като петима от тях са задържани при вчерашната акция в 5 града на страната. От прокуратурата обясниха, че участниците в схемата били свързани с „империята „Карнобат”. Проверяват се и служители на ДФЗ – за евентуален чадър над схемата.

А защитата на Стайков поиска наблюдаващият прокурор Ангел Кънев да си направи отвод, защото си купувал земи от конкурент на алкохолния бос. Прокуратурата отхвърли искането. Определи го като неоснователно.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.