Манастирът дължи 478 хиляди лева на КТБ

Гигинският манастир няма да бъде продаван, въпреки дълга си към фалиралата КТБ. Манастирът дължи 478 хиляди лева, заради ремонт на едно от крилата си. Игуменът Никанор обяви пред NOVA, че няма да наема адвокат и не е притеснен за съдбата на светата обител.

Познато място на стотици вярващи и на властта, Гигинският манастир този път попадна в медийния фокус не по църковни въпроси, а заради битова тема.

Търсят близо 400 000 лева от Гигинския манастир

„Това е основната сграда, за която се нуждаехме от средства за ремонт, защото стоеше като една неприятна кръпка в манастира”, обясни игуменът на Гигинския манастир Никанор.

Първоначалният ремонт на крилото със заем от КТБ трябвало да извърши една фирма. Дни, след като заемът е отпуснат на манастира, строителят фалира и завлича с пари обителта. Ремонтът в крайна сметка е довършен от втора фирма, но в регистрите на КТБ Гигинският манастир остава длъжник. Така от сферата на морала казусът минава в сферата на финансите, за което синдиците на банката си искат дължимата сума.

„Сумата в общ размер към 27.10.2015 г. е 478 201лв., което претендира кредиторът в лицето на банката”, обясни Веселин Хайдушки, председател на Районен съд в Брезник.

Преди две години съдът в Брезинк уважава искането парите да се върнат.

„Разберете, ние сме жертва. От нас са откраднати. Не сме направили нещо и после да не си го платим”, заяви игуменът.

До продажба на ремонтираното крило обаче няма да се стигне. От една страна защото при първия търг, проведен в края на този април не се е намерил кандидат, който да изкупи дълга на манастира. От друга - законът за вероизповеданията ги защитава. Поправките в него забраниха принудително събиране на дългове от молитвените храмове. 

Ако и на следващи търгове не се явят кандидати, дългът на манастира постепенно може да бъде намален и отписан. С казуса на манастира са запознати всички отговорни фактори в държавата.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.