Хотелиерите отчитат спад при ранните резервации

По-ниски цени по родното Черноморие в началото на сезона. Заради спада при ранните резервации хотелиерите са принудени да смъкват цените на пакетите. Къде морето ще ни излезе по-евтино това лято – по българските курорти или при съседите? Отговорите потърси Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Над 5 млн. чужденци ще посетят курортите ни по морето това лято, което е с 3% по-малко, в сравнение с миналото, сочат предварителните прогнози.

В същото време очакванията са около 306 000 българи да окупират плажовете в южната ни съседка, а 290 000 да тръгнат към турските курорти.

Сривът на турската лира вече се отразява върху цените на почивките и основните туристически услуги при съседите. А от 20 май в Гърция значително падна ДДС върху храните и услугите в заведенията.

За да наваксат спада от ранните резервации, в един от хотелите в "Слънчев бряг" са принудени да започнат сезона с доста по-ниски цени.

 „В момента имаме промоции поради спада на западни туристи. Примерно за юни стандартната ни цена е 180 лв., а ние сме пуснали на 120 лв. Доста голямо намаление”, заяви управителят на хотел в "Слънчев бряг" Ростислава Димитрова.

СЕЗОНЪТ НА ПОЧИВКИТЕ: Ръст на цените за нощувка в Гърция

Очакванията са хотелиерите по Черноморието да регистрират близо 6 млн. настанявания на български туристи от май до септември. Значително по-малко обаче са записванията от чужденци.

„Очакваме спад от пазари като Русия и Германия. Независимо от това те продължават да бъдат водещи в България. Очакваме много добри показатели, с много голям ръст, при Великобритания, Израел, Чехия, Румъния, Украйна, Полша”, поясни Лиляна Арсова от Министерството на туризма.

Така минусът за хотелиерите може да се окаже плюс за туристите, прогнозират експертите в бранша. И вече го отчитат в офертите.

БЕЗОПАСЕН ПЛАЖ: Черноморието посреща първите туристи

„Българският хотелиер е изключително гъвкав и, ако има лек спад в ранните заспивания, то вероятно хотелиерите ще намерят механизъм, с който да компенсират и българските туристи да не липсват от българското Черноморие. За Южното Черноморие не се очаква проблеми с туристите, но по Северното летният сезон ще бъде по-труден”, допълни Арсова.

А какво показа проверката за това къде офертите са по-добри - у нас или в чужбина, вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.