Това заяви министър Младен Маринов на заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“

В хода на провеждащото се в Люксембург заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“ министър Младен Маринов отново акцентира върху необходимостта от прилагането на интегриран подход за гарантиране на сигурността. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Обединявайки се около становището, участниците поставиха и силен фокус върху модерните технологии и оптималното използване на наличните данни чрез ефективно прилагане на оперативната съвместимост. Беше изразена категорична подкрепа за необходимостта от увеличаване финансирането на Европол и еu-LISA в новата Многогодишна финансова рамка, за да може агенциите да изпълняват успешно разширения кръг задачи.

Ново модерно оборудване и техника за операции с висок риск в МВР (СНИМКИ)

В контекста на новия европейския институционален цикъл бе коментиран и въпросът за бъдещето на политиката в областта на миграцията и убежището. 

Вътрешните министри на държавите от ЕС дискутираха и Директивата за връщането, както и Регламента за създаването на Инструмент за гранично управление и визи като част от Фонда за интегрирано гранично управление.

Маринов: Миграционната обстановка е спокойна и предвидима

Министър Маринов потвърди, че ефективната политика за връщане винаги е била приоритет за България, особено в контекста на всеобхватния подход за управление на миграцията. Той изрази задоволство от показаното разбиране, че държавите на предна линия се нуждаят от помощ и солидарност, а не от допълнителни мерки по границата. В този смисъл поздрави Румънското председателство за усилената работа по досието и за постигнатия баланс.

Форматът продължава с дискусии по редица текущи въпроси, касаещи актуалното състояние на сътрудничеството в сферата на вътрешните работи.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си