Фотографът Алберто Гандолфи разказа защо е важно да ги видим

Фотографии, показващи 27 истории, съдбите на 40 души, влезли в новините като жертви или близки на жертви, гостуват в София. За да накара обществото да не забравя пострадалите от домашно насилие, корупция или лекарски грешки, например, италиански фотограф решава да заснеме пострадалите. Алберто Гандолфи разказа как изглеждат лицата на болката и защо е важно да ги видим.

Лика на Паоло Борселино са виждали всички. Сицилианският съдия посветил живота си на борбата с мафията. Взривен с кола бомба от Коза Ностра през 1992 г. в Италия, ликът на брат му Салваторе е не по-малко познат. След смъртта на Паоло, целта в живота на Салваторе е една - да открие изчезналия червен тефтер, в който съдия Борселино описвал всички договорки между държавата и мафията.

Как изглеждат лицата на болката? Кои са хората, от първите страници на вестниците и от началото на новинарските емисии? Хората, за които тогава всички говорят, а след време всички забравят. Фотографът от Палермо събира техните лица в една особена изложба.

В продължение на 2 години, Алберто Гандолфи обикаля цяла Италия. Заснема близо 40 души. Забравени главни герои в трагични, емблематични истории.

Фотографии на млади студенти от НБУ показват новите лица от Женския пазар

„Историите на тези хора показват болните места на Италия. Но знаеш ли, колкото повече показвам снимките, разбирам, че тези проблеми живеят не само в Италия. Да, има истории за мафията, но има и истории за крайна бедност, за смърт на работното място, което не е добре обезопасено, за медицински грешки, за нарушени човешки права.  Всички снимки са заснети с Полароид неслучайно. Исках да предразположа тези хора, исках да са спокойни. Не исках да се чувстват като във фотографско студио, а все едно си говорят с приятел, който съвсем непринудено решава да ги щракне. Без много подготовка и суетене. Винаги аз отивах при тях. В дома им. /…/ От всички, които потърсих, получих само един отказ. Много зависи как им го представиш. Обясних им, че снимките имат една-единствена цел - да извадят историите, техните лични или на близките им, отново наяве. И въпреки изминалото време, пак да поговорим за тях, защото в повечето от тези случаи, справедливостта още я чакат. Нима в България нямате такива истории...”, споделя той.

"Онова, което остава", историите, които трябва да продължат живота си отвъд новините, гостуват и в София до 7 юли, в галерия "Ко-оп".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.