Утре жителите на мегаполиса отново ще гласуват за кмет

Последни часове до битката за Истанбул. Утре жителите на мегаполиса отново ще гласуват за кмет, след като турската избирателна комисия касира първите избори. Тогава спечели кандидатът на опозицията, а това не се хареса на Партията на справедливостта и развитието на президента Ердоган.

Истанбул е град с размерите на цяла държава. Населението му е над 16 млн. души. На фона на това, за пръв път управляващите са заплашени от идеята да нямат контрол над Истанбул, а традиционно това е мястото, наричано „Сърцето на Турция”. В Инстанбул има както икономически и политически, така и чисто имиджови варианти за влияние на всички слоеве на обществото. През утрешния ден право на глас ще имат малко над 10 млн. избиратели. Очаква се избирателната активност да бъде между 80 и 90%. Властта искат да вземат както управляващите, така и опозицията.

Опозицията в Турция иска анулиране на всички изборни резултати

Ден преди решаващия вот, Истанбул е разделен на две, а вотът само за един град е придобил огромен залог. Анализатори казват, че който владее Истанбул, владее и цялата страна, затова и битката е толкова сериозна. Агитацията започва още от Чорлу.

„Искам да кажа едно - всеки да отиде и да си подаде гласа, за да няма повече избори в Истанбул, а който спечели ще го поздравим”, заяви зам.-кмет на Чорлу Гюнер Четин.

Малко над 10 млн души имат право на глас. Битката е между кандидата на управляващите и този на опозицията. Залогът - освен имиджов е и чисто политически. Това можело да се приеме за своеобразаен референдум за политическата рола на Ердоган, смята опозицията.

Държава в държавата. Един голям град около 20 млн. След тези местни избори всичко може да се подреди, в цялата страна. Особено за младежите и тяхното очакване е за промяна”, каза проф. Юксел Озкан - депутат от Републиканската народна партия.

При изключителни мерки за сигурност кандидатът на опозицията избра азиатската част на Истанбул за финалния митинг. Само няколко часа преди закриването на кампанията, той призова хората да гласуват.

Рамо до рамо с митинга на опозицията се нареди и този на управляващите. На практика, Жандармерията обхвана целия квартал.

Утре двете основни партии влизат в битка за перлата на Турция.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.