Ерик Уайнър е "мърморкото, който откри най-щастливите места на Земята" и за кратко се отби в България

Той е роден в годината, в която американския художник на реклами Харви Бол създава прочутото жълто изображение на усмивката. Днес е известен като рицар на журналистиката, пътешественик и писател. Книгите му са преведени на над 19 езика и са световен бестселър. Срещаме ви с Ерик Уайнър - "мърморкото, който откри най-щастливите места на Земята" и за кратко се отби в България.

„Удоволствие е да бъда в България. След всичкото това обикаляне по света, мисля, че съм по-щастлив, след като попътувах и из България. Бях толкова топло посрещнат. Но никога не съм бил представителна извадка за щастие – 10-и съм от 10”, каза пред „Събуди се” Ерик Уайнър.

ЛИЦАТА НА БОЛКАТА: Историите от новините, които не трябва да забравяме

Той е бил чуждестранен кореспондент на Американското радио преди 10 години. „Бил съм в Ирак, Афганистан и други горещи точки. Работата е важна. До някакъв момент ме удовлетворяваше да разказвам такива истории, но почти всичките бяха негативни. Обикновено новините са само лоши. Важно е да се казват лошите новини, но една сутрин просто се събудих, някъде там - в Ирак или Индия и през ума ми като светкавица ми мина мисълта „Какво ще стане, ако прекарам следващата година, пътувайки не из тези нещастни места като Ирак, а обиколя най-щастливите места в света”. Това беше началото на моята трансформация. От журналист към писател”, разказва Уайнър.

Мястото, на което се чувства най-щастлив и жив е Индия. „Живях там няколко години, продължавам да ходя веднъж годишно. Хаотично място, лудо, но прекрасно. Не можеш никога да го забравиш. За добро или за лошо. Най-доброто и най-лошото от живота на едно - понякога на една и съща улица през разстояние от няколко метра”, казва още Ерик Уайнър.

"ПЪТУВАЩИ ПРИКАЗКИ": Истории от цял свят, написани от деца бежанци

На въпрос дали има рецепта или предписание за щастие, той отговоря: „Харесвам думата „рецепта”, защото с рецептите можеш да експериментираш, да си вземеш нещо оттук, да щипнеш нещо оттам. Дори рецептата да е една и съща, всеки има свой начин на готвене. Съставките са различни. Ако правиш салата със сирене, ще сложиш салата и сирене, но може да добавиш и домати или да решиш да пиеш ракия със салатата. Има базови неща, за да бъде една страна щастлива. Определена сума пари. Тази романтична представа за щастливите бедни хора е мит, не е истина”.

Цялото интервю гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.