Много от децата не са виждали или докосвали много от музикалните инструменти

Истински инструменти в часовете по музика. Столично училище събира дарения, за да оборудва кабинета си по музика. Оказва се, че много от децата не са виждали или докосвали много от музикалните инструменти. Сред първите, които откликнаха на акцията, беше музикантът Калин Вельов.

„Купено е през 90-те години. На него свирих първите участия с "Акага", с Дони и Момчил, така че има специален сантимент за мен”, обясни той.

Сега кабинетът по музика все още изглежда като всяка една от другите класни стаи. Влизайки тук децата трябва да се доближат до магията на музиката през вековете.

Инструментите присъстват, но само като имена, изписани на голямо табло на стената. А звукът от тях децата чуват с помощта на новите технологии, които учителката използва.

„Тя има компютър и пуска от него, но не виждаме, не ни свирят на живо, не знаем как става”, споделя Велизара.

„Голяма част от децата не знаят как  изглеждат много от инструментите, които са показани със снимка в учебниците”, уточни директорът на 119 СУ Диян Стаматов.

В публикация във Facebook директорът обещава да вдъхне нов живот на старите музикални инструменти като ги направи част от уроците на учениците.

„Тук идеята е да се докоснат до всички онези инструменти, които са изоставени в къщите, в домовете и никой не им обръща внимание. А те биха могли да са част от средата в един кабинет”, обясни директорът на училището.

С училището вече са се свързали хора, обещали да дарят пиано, синтезатор, две китари и акордеон. А съвсем скоро децата ще имат и барабан.

Именно с това соло барабанче музикантът Калин Вельов започва кариерата си. Музикантът решава да се включи в кампанията, защото самият той някога е бил учител по музика в Холандия. Спомня си голямата материална база, с която децата там са разполагали.

„Това увличане на децата по музиката е част от образователната им програма и то е подкрепено от държавата. Не едно единствено училище с един учител да прави чудеса от храброст”, обясни Калин Вельов .

Освен барабан в новия кабинет по музика на децата Калин Вельов ще остави и любимия си "каубел" звънец.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.