Образувано е досъбено производство за данъчни и длъжностни престъпления, документна измама и пране на пари

Двама нотариуси на прицела на прокуратурата, след като се оказаха замесени в имотен скандал. С фалшиви завещания са продадени няколко апетитни имота в столицата. Сред тях е сграда с двор, с жилищна и офисна част, собственост на Църквата.

Разследващите не казват дали нотариусите са съставители на фалшивите завещания, или са изповядвали сделки на базата на тях. От БПЦ също не коментират случая. О информация на NOVA  именно техен имот на ул. „Цар Симеон” води прокуратурата до схемата за имотни измами.

Схемата започва да се разплита в средата на юни тази година. Жалба в прокуратурата подава западноевропейския митрополит Антоний.

„Досъдебното производство е образувано за множество престъпления, основно документни измами, данъчни престъпления, пране на пари, длъжностни престъпления”, обясни Емилия Русинова - градски прокурор на София.

Полиция и прокуратурата първо влизат в кантората на нотариус Борислава Налбантова. Според полицията има данни за поне три  съмнителни сделки за покупко-продажба на  апетитни парцели и сгради. Схемата - уж наследници на собствениците представят фалшиви завещания и така осъществяват сделка с тях.

„Интересното е, че тези сделки са между тях, имотите се озовават в трети лица. Тоест тези, които са ги получили чрез неистинските завещания, след това ги препродават на трети лица”, обясни прокурор Емилия Русинова.

Лозан Лозанов е вторият нотариус, в чиято кантора са осъществявани съмнителните сделки, смятат разследващите. По негови думи обаче, проверяват се сделки, извършени от друг нотариус, чийто архив той наследил.

До този момент задържани няма.

Информация: Илияна Шишкова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.