Ще станат ли нелегални консултантите по здравословно хранене?

Само дипломирани лекари могат да се занимават с диетичното хранене. Това гласят промени в Закона за лекарствата. Мярката е насочена срещу бизнеса на нутриционистите.

Да похапва обича всеки от нас, а щом прекалим, веднага прибягваме до диети, за да свалим натрупаните килограми. Това ни се налага и по здравословни причини. И ако досега диета може да ни изготви всеки фитнес инструктор или лайфстайл диетолог, то с промените в закона това ще правят единствено лекарите със специално образование.

"Тези промени са насочени към пациентите - за тяхното по-добро осигуряване на надеждна здравна помощ", каза експертът по хранене и диететика – проф. Донка Байкова.

"Само лекари да извършват такова диетично хранене е изключително крайна мярка. Мярка, която трябва да се обсъди още по-добре. Много е важно на кой човек правим диета - дали на спортист, дали на болен човек, дали на човек, който търси профилактика и превенция на здравето", каза персоналният треньор и програмен директор на курсове по спорт в НБУ – гл. ас. д-р Иван Неделчев.

5 диети, с които видимо ще отслабнете за по-малко от месец

Фитнес гилдията също е за промени в закона, смята персоналният треньор Иван Неделчев.

„Лекар, фитнес треньор и потребител в триъгълник заедно за добро здраве, дълголетие и красота. Нека не се отричаме един от друг, а да завършим този комплект от здравни услуги и пакет, който да гарантира дългосрочност и сигурност", заяви Неделчев.

Опасенията на лекарите са, че диетотерапията се превръща в печеливш бизнес за диетолозите без образование.

Ще забранят ли на хората без квалификация да предписват диети?

„Използват нишата и печелят за сметка на доверието на некомпетентното население. Те се занимавали - любители, фенове, нутриционисти и прочие, със здравия човек. Е, няма такова понятие. Не можеш да бъдеш финансист и заради това, че диатетиката ти е хоби, да даваш консултации", добави проф. Байкова.

Според законопроекта "прилагането на „диетика“ от неспециалисти крие рискове за здравето на пациентите". С промените се  "цели да се предотврати рискът за здравето на населението от некомпетентно диетолечение".

"Абсолютно съм за регулация, кой треньор къде практикува, с какъв лиценз, каква квалификация, какъв опит, познания. Със здравето не бива да се правят експерименти, не трябва да се рискува", каза гл. ас. д-р Неделчев.

"В никакъв случай хората да не се доверяват по интернет да дават своите данни, да очакват някакви диетични режими срещу високи тарифи на незнайно какви псевдо специалисти", съветва проф. Байкова.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.