Той е считан за “сивия кардинал” на Юнкер и най-силният германец в столицата на Европа

Генералният секретар на Европейската комисия Мартин Зелмайер се оттегля от поста си. Той е считан за “сивия кардинал” на Юнкер и най-силният германец в столицата на Европа. Това беше разчетено от Брюксел като първи сигнал за работата на новия шеф на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Според неписано правило главният секретар не може да бъде от същата националност като председателя на Комисията.

Тя беше избрана за поста късно снощи, а пред NOVA заяви, че има прекрасен опит с хората от България. Германката стана първата жена шеф на ЕК. Тя е гинеколог, майка на седем деца. Последният й пост беше министър на отбраната на Германия.

Само пред NOVA: Говори новият председател на ЕК

„Oще като действащ министър изградих добри отношения със страните от Източна Европа. И вас ви познавам добре, както и региона. Мисля, че е важно да реализираме икономическо развитие по пътя на енергийния преход и промените в климата и да работим на най-високо ниво”, коментира новият председател на ЕК.

Лайен е взела и българка в екипа си. По този повод тя обясни, че има прекрасен опит с българите в обкръжението си. „Изключително умни сте, бързи и изобретателни. Впечатленията ми са перфектни”, заяви председателят на комисията.

По думите й това, че България е излъчила три жени еврокомисари, е чудесно.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си