Една майка не е успяла да прибере 9-годишния си син в Австралия

Българи с двойно гражданство изпускат полети заради неясни, според тях изисквания на "Гранична полиция". Това сигнализираха зрители на NOVA. Потърси ни майка, която не е успяла да прибере сина си в Австралия, въпреки че 9-годишното момче е и български гражданин.

Евелина заедно със съпруга си и своя 9-годишен син Оли са с двойно гражданство - австралийско и българско. Майка и син се прибрали в България за ваканция, спазили изискването за документ, който да показва, че детето законно пътува само с нея. В деня за прибиране към Австралия се появил проблем.

"Не уважиха документа, който бащата на моето дете е дал като разрешение, той да пътува с мен", каза Евелина Фереджанова.

Официално до NOVA в отговор, подписан от заместник-директора на "Граничната полиция", МВР обяснява, че спазва много български и международни закони и правила, в името на сигурността на децата. В конкретния случай, за пътуването на Оли, според инструкция на "Гранична полиция" трябвала заверка с апостил или от компетентен орган, според Закона за нотариусите -  определени съдебни, общински власти или консулства.

Какви документи са необходими за пътуване на непълнолетни извън страната?

"Не може да е заверено от нотариус. Той трябва да завери подписа, когато се подписва документа, бащата е в Австралия. Не може той да го завери", каза още Евелина.

Според граничните полицаи, синът ѝ съвсем основателно не е допуснат да излезе от страната, а Евелина твърди, че изискванията не са ясно обяснени. "Хората не могат да бъдат специалисти в правото на всяка една страна, в която те пътуват. Те са пътници", заяви Фереджанова.

Как трябва да е от 2012-та пишело на сайта на "Гранична полиция", обясниха от МВР. Имало и телефон, на който се обаждали между 150 и 180 души месечно. "Не може те да свалят по няколко човека на ден и да разбиват живота на семейства. Те трябва да се осъзнаят, че нещо не е така, както трябва", добави майката на Оли.

Връщането на Евелина и Оли ще струва 10 000 лева, които те нямат. Ако момчето не тръгне на училище утре и не се появи до месец, може да пропусне цяла година. "Не би трябвало хората да имат страх да дойдат в България, защото не могат да я напуснат", каза Евелина. От началото на годината заради липса на документ не са допуснати за излизане от страната 747 деца.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.