Какво накара една съдебна система да не зачете решението на друга?

Вече две години българче живее в приемно семейство в Холандия, въпреки дългогодишните опити на баща му да го върне при себе си в България. С родителски права в полза на бащата у нас, но непризнати от съда в Холандия, детето остава да живее там дори след смъртта на майка си.

"За последно виждам детето през август 2013 година, като срещите ни са много трудни. В един момент загубих всякаква връзка с тях и се наложи да го обявя за общодържавно и по-късно и за международно издирване",  каза пред камерата на "Събуди се" бащата на детето - Николай.

Историята, която Николай разказва, започва няколко месеца по-рано, с раздлялата между него и майката на сина му. 6 години по-късно, историята на мъжа, който опитва да върне сина си, все още не е приключила. "6 месеца по-късно получих информация, че е локализирано и открито в Холандия. На първа инстанция съдът в Хага определи детето да бъде върнато в България. На втора инстанция, за голямо мое учудване, съдът отказа да върне детето", каза още бащата.

През 2014 година в България тече дело за родителските права и съдът решава, че ще ги получи Николай. Той разполага с родителски капацитет и финансови възможности, каквито, отново според съда, при майката не са открити. Налице били и данни за отвличане в чужбина, но въпреки това, детето не се завръща. "Въпреки че направих екзекватура, т.е., признаване на това решение в Холандия, тяхната Закрила на детето си позволи да обжалва, но екзекватурата беше анулирана. Съдът определи за личността и имуществото на детето, да отговаря тяхната Закрила на детето", заяви Николай.

ОПИТ ЗА ПРОДАЖБА НА ДЕТЕ: Ще бъде ли отнето от родителите си 14-годишното момиче?

"На едно място са социалната система, бащата и майката. Да кажем, че са на една права. И в един момент, когато те двамата имат конфикт, изпадат от правата и остава само социалната система. В България въприемаме детето по-скоро като наша собственост. Там, социалната система е толкова силна, че тя взима решение вместо родителтите, които видимо не са справят", добави експертът по семейно и международно право - адв. Йордана Бекирска.

Според адвокат Бекирска, в държави от Северозападна Европа като Англия, Холандия, Германия или Норвегия, това е ежедневие. "Те виждат едно дете - интелектуално добре развито и по някакъв начин, колкото и зловещо да звучи, си го харесват. Целта е това дете да бъде отнето от биологичните родители и евентуално да бъде дадено за осиновяване", добави Николай.

В писмо до NOVA, от холандската служба за Защита на децата отказаха да коментират случая с мотив, че нямат практика да правят подобна информация публично достояние. Препоръките си дават само в съда, в закрити заседания, за да предпазят децата. Колегите им от българската агенция за закрила на детето, също са изискали мотивите за взетото решение, както и информация дали междувременно за момчето се създават условия за запазване на българската му идентичност. До този момент обаче, отговор не са получили.

За Деница ви разказахме преди 3 години, когато бащата на 9-месечната й дъщеря я отвежда в чужбина без нейно знание. Днес двете са отново заедно. Съдебните битки за детето обаче, продължават. Заведените дела от бившия й съпруг са над 40. Преди време с нея се свързва и Николай за съвет. Така Деница става част от група, която се бори и организира протести в подкрепа на родители в тяхната ситуация.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.