Каква е мутацията на гена на британския рок певец?

Американски учени са открили мутация в гените на британския рок певец Ози Озбърн, един от основателите и член на групата на Black Sabbath. Мутацията му позволява да пие алкохол в големи количества и определя предразположеността му към наркомании. Това каза професорът от медицинското училище в университета в Индиана Бил Съливан, пред New York Post.

„Ози наистина е генетичен мутант“, пише Съливан в своето изследване за ефекта на ДНК върху човешкото поведение.

Ози Озбърн приет в болница след усложнения от грип

През 2010 г. учени от Knome, Inc. от Масачузетс, изследващи човешката генетична информация, решиха да изследват необичайна човешка ДНК и се свързват с Озбърн. След провеждане на тестове в продължение на няколко години, те установили, че певецът има неизследвана досега мутация, което го прави практически „имунизиран” срещу дългосрочните негативни ефекти на алкохола.

Според Съливан вариациите в гените влияят на човешкото поведение. Някои хора например се пристрастяват към сладкишите, някои мутации на гени влияят на пристрастреността към кафето. Според генетиците гените влияят дори на основните емоции на хората, сексуалността и политическите мнения.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.