Президентът подчерта, че няма да избързва с даването на оценки и очаква т.нар. кратък списък на инвеститорите

„Наличието на толкова много инвеститори е положителен знак и показва, че от тази централа има необходимост и може да бъде рентабилна, защото когато бизнесът кандидатства за нещо, си прави много добре сметката.“ Това заяви днес президентът Румен Радев пред журналисти по време на похода до заслон "Кончето" в отговор на въпрос за заявения инвеститорски интерес към изграждането на АЕЦ „Белене“.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Държавният глава подчерта, че няма да избързва с даването на оценки и очаква т.нар. кратък списък на инвеститорите. Румен Радев призова държавните институции да проучат много внимателно самите инвеститори, техния потенциал и конкретните им планове. По думите на президента най-големият риск пред АЕЦ „Белене“ е след заявените добри намерения да се окаже, че потенциалът на избраните инвеститори е изчерпан и да се мине на вариант държавата да трябва да се намеси с предоставянето на гаранция под една или друга форма, а това ще срине и идеята за самия проект – той да бъде без финансовото участие на държавата.

Освободиха от длъжност началника на НСО

В отговор на въпрос за освобождаването на началника на НСО, президентът припомни, че генерал Данчо Дяков е внесъл сам молбата си за освобождаване по свое желание и лични причини. Държавният глава подчерта, че познава ген. Дяков от много години и той е вложил много усилия за усъвършенстване дейността на Службата, за освобождаването и от несвойствени дейности и имоти, за повишаване на подготовката и за по-добро взаимодействие с нашите партньори зад граница от сродни служби.

По-рано днес и самата Радева реагира на медийните публикации с ироничен пост във Facebook. В него тя се обявява за виновна за всички проблеми в държавата. " И за НАП, и за свинската чума, и за Търговския регистър, и за „Апартаментгейт”... Ако щете и за "Ало, Ваньо", и за "Ти си го избра", пише още Радева.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.