На Георги Вълев ще бъде изплатена сума за претърпени неимуществени вреди

Георги Вълев, осъден на доживотен затвор без право на замяна по делото "Килърите", трябва да получи обезщетение от 500 лева, при поискани близо 500 хиляди лв., за претърпени неимуществени вреди. Това съобщават от пресцентъра на Окръжен съд - Ловеч.

Един от „Килърите” иска да излезе предсрочно от затвора

Искът е заради приложената му мярка за неотклонение "задържане под стража", във връзка с повдигнатото му обвинение за палеж, за което впоследствие е оправдан. Мярката му за неотклонение обаче е била наложена общо за седемте престъпления, по които е обвинен. По шест от тях е осъден с влязла в сила присъда "доживотен затвор без право на замяна".

Внесоха иск за отнемане на 3,6 млн. лева срещу един от "Килърите"

В мотивите за присъденото обезщетение съдът посочва, че макар и да има разгласяване чрез медиите на обвиненията срещу Вълев, то е касаело цялата престъпна дейност, а не само конкретното престъпление. Липсват обективни данни, от които да се направи разграничение за отражението на отделните обвинения върху психиката на ищеца и здравословното му състояние, допълват от съда в Ловеч.

Решението на Окръжния съд може да се обжалва в 14-дневен срок пред Апелативен съд - Велико Търново. Срокът обаче спира да тече, тъй като ищецът обжалва отказ на Окръжен съд - Ловеч, за предоставяне на правна помощ за подаване на въззивна жалба срещу решението.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.