Те протестираха заради площадки за съхряване на битови отпадъци

Протест край морето. Жители на бургаското село Атия преградиха пътя към населеното място. Те протестират срещу плановете за изграждане на депо за опасни битови отпадъци.

То се изгражда по швейцарска програма и според документите всичко е изрядно. Това обяви министърът на околната среда и водите Нено Димов, който инспектира площадката за складиране на опасните отпадъци. Според него тя се прави по най-високите стандарти за безопасност.

ПРОТЕСТ: Жива верига блокира пътя към завода в Шишманци

Недоволните жители на Атия са изпратили и петиция до Община Созопол, в която настояват за провеждане на местен референдум за преместване на депото на по-подходящо място. Сега то е на територията на бивш рудник.

ПРОТЕСТ В ШИШМАНЦИ: Искат референдум за затваряне на завода за преработка на отпадъци

„Тихомълком са си го избрали това място. Направили са си всички документи, които имат доста пропуски и нарушения. Ние сме сезирали прокуратурата за това”, сподели участничка в протеста.

„Аз мисля, че хората имат много от какво да се притесняват, ако продължат да събират отпадъците си в кофите за боклук. Така че, според мен, е по-добрият вариант именно този тип събиране”, коментира екоминистърът Нено Димов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.