"В общи линии постигнахме решение", каза американския държавен глава

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че има голямо единство в Г-7 по иранския въпрос и по-специално по въпроса за правото на Техеран да се сдобие с ядрено оръжие, предаде БТА.

"Има голямо единство. В общи линии постигнахме решение", каза американския държавен глава пред репортери на среща с германския канцлер Ангела Меркел. Тя обаче, седейки до него, заяви, че преговорите за постигане на тази цел "напредват бавно".

Тръмп похвали Меркел. „Много умна жена и е напълно наясно как стоят нещата", заяви той още преди повечето от другите хора да са го разбрали, предаде ДПА. На журналистически въпроси дали е обезпокоен, че единствената лидерка сред страните от Г-7 може скоро да напусне канцлерския пост, президентът на САЩ отговори, че няма да се учуди, ако Меркел се задържи по-дълго от очакваното. "Тя може да ви изненада", каза той.

Лондон дава 10 млн. лири за залесяване на амазонската гора

Тръмп заяви още, че е постигнато решение за съдбата на десетките джихадисти от ИДИЛ в американски плен, предаде Асошиейтед прес. Според него е несправедливо САЩ да плащат за държането на тези екстремисти. Той посочи, че много от тях идват от Европа, включително от Германия, и че иска Европа да си ги прибере. Меркел каза, че страната й вече е приела много имигрантски семейства, но отбеляза, че ЕС е ангажиран с решаване на въпроса.

Тръмп заяви още, че следващата среща на върха на Г-7 през 2020 г., на която домакин са САЩ, вероятно ще се състои в неговия голф курорт близо до Маями. Той уточни, че още не е взето решение, но посочи, че никое друго от разглежданите места не е по-подходящо, изтъкна, че имотът му е на няколко минути път от летището на града и разполага с достатъчно пространство и отделни сгради за всяка от делегациите.

Лидерите от Г-7 разделени за търговията и присъствието на Русия

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.