Темата коментират политолозите Стойчо Стойчов и Мария Пиргова

При евентуален балотаж на кметските избори в София, Мая Манолова има шансове да събере повече гласове от Йорданка Фандъкова. Това сочат резултатите от изследване, финансирано и проведено от „Галъп Интернешънъл”.

„Галъп”: Манолова може да спечели балотаж срещу Фандъкова в София

„Да се обвърза изборът на кмет на София с оставането на власт на управляващата партия в парламента, е неразумно. Когато избираме кмет, ние искаме човек, който да се занимава с граждански, битови проблеми, като да ни оправя улиците, а не да участва в големи политически въпроси”, заяви в ефира на „Здравей, България” политологът Стойчо Стойчов. Той допълни, че Манолова доскоро е била едно от остриетата на БСП. „Мая Манолова е партийно обременена в своето минало. Появяваше в редица формати. По време на кабинета на Орешарски, тя водеше основната битка за избирателните правила. Не бива да забравяме, че Малонова беше избрана от мнозинството на ГЕРБ за омбудсман на републиката.

По думите на политологът Мария Пиргова залогът на кметските избори е националната политика. „Става въпрос за ефективна промяна на политиките. От 10 години сме в един политически стил, който не е ефективен”, категорична е Пиргова.

Повече гледайте във видеото

Изследването е финансирано от Галъп Интернешънъл. Сондажът е проведен сред 802 души по телефона между 5 и 9 август. Той е част от независимата изследователска програма на агенцията.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.