Предстои такъв дебат, съобщи Цвета Караянчева

Да отпадне възможността извършители на тежки престъпления да получават по-ниски присъди срещу самопризнания. Дебати за това иска председателят на парламента Цвета Караянчева.

Последва светкавична реакция от парламентарните групи. А според практикуващи юристи законодателите дори са закъснели с инициативата.

Полицията проверява за още жертви на извършителите на двойното убийство

Заради призивите на близките на жертви на тежки престъпления управляващите са готови да променят Наказателния кодекс.

„Предстои да има такъв дебат. Предполагам, че колегите от областта на юридическите науки ще бъдат по-компетентни и ще дадат своето мнение по темата”, заяви Цвета Караянчева.

От БСП обявиха пред NOVA, че предстои не само дебат.

„Готови сме със законопроект, който ще внесем още първия ден на откриване на новата сесия. И тези престъпления, които завършват с умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда не трябва да се гледат по тази ускорена процедура”, заяви Крум Зарков от БСП.

ВМРО подкрепят двете най-големи партии и припомнят, че поискаха и химическа кастрация след убийството на 7-годишната Кристин.

„Тъжното е, че БСП правят популизъм за пореден път. От една идея, която знаят добре, че я има, тя е в публичното пространство, ние не го заявяваме за първи път”, заяви Александър Сиди от ВМРО.

А според юристи промените дори са закъснели.

„Мисля, че е абсолютно крайно време и резонно политиците да имат единно решение по този въпрос”, заяви адвокат Димитър Марковски.

Според експертите поправките в наказателно-процесуалния кодекс трябва да имат възпиращ ефект.

„Изследванията показват, че над 85% от убийците социопати, когато излязат от затвора, отново извършват убийство”, обясни социологът Христо Монов. „Като има информацията, че ако направи това, което е решил, той заминава, докато е жив във затвора, това няма как статистически да не намали тези тежки криминални престъпления”.

Именно след признаване на вина с по-леки присъди се разминаха убиецът на Вероника от Велико Търново, Северин, който изнасили и уби журналистката Виктория Маринова от Русе. От закона може да се възползва и обвиненият за убийството на 7-годишната Кристин от Сотиря.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.