Партиите и коалициите могат да се запишат до 11 септември

Централната избирателна комисия (ЦИК) започна да приема документи за участие в предстоящите наесен избори за общински съветници и кметове. Партиите и коалициите могат да се запишат до 11 септември. От Централната избирателна комисия напомнят, че за кметския вот действа правилото за уседналост, т.е., както избирателите, така и кандидатите, трябва да са имали постоянен или настоящ адрес не по-малко от шест месеца преди датата на изборите - 27 октомври. 

ЦИК прие указания за прилагането на уседналостта

По традиция ПП ГЕРБ се регистрира първа. От управляващата партия внесоха 9999 подписа в ЦИК за регистрация в предстоящите местни избори. Това обяви пред журналисти Димитър Николов - зам. председател на ИК на ГЕРБ след внасянето на документите. Николов увери, че документите са приети без забележки. Той добави, че са събрани приблизително 40 хиляди подписа, от които са внесени 9999. "Очакваме в рамките на следващите дни ЦИК да се произнесе и да ни регистрира за предстоящия местен вот", посочи Николов. 

Димитър Николов обяви, че той ще бъде кандидатът за кмет на Бургас от ГЕРБ. Живко Тодоров ще се кандидатира за кметския пост в Стара Загора.

"Когато самият кандидат за кмет на София сметне за необходимо, ще ви уведомим. Със сигурност няма да бъдат по-малко от предния мандат. Очаквам наистина едни добри резултати", каза Николов.

"В момента визирам и виждам опити за политически внушения в една или друга посока, отколкото за реални социологически изследвания. Ние имаме самочувствието, не само в София, но и в цялата страна, че с нашите изключително успешни кметове и общински съветници, отново ще препотвърдим нашия резултат от изборите през 2015 г.”, каза Цветомир Паунов, ГЕРБ.

"Демократична България" също внесе документите си заедно с 5400 подписа. Това са вторите избори, на които обединението участва. Те си поставиха за цел балотаж в София. 

Съпредседателят на Демократична България Христо Иванов посочи, че очакванията им са да покажат допълнителна консолидация на подкрепата за движението като реална алтернатива на управленския модел в страната. „Защото очевидно и особено в София е, че нито Фандъкова може да бъде алтернатива на Мая Манолова, нито Мая Манолова може да бъде алтернатива на Фандъкова. Трябва трета реална автентична алтернатива и ние я даваме с арх. Борислав Игнатов, говоря за софийската надпревара“, посочи Христо Иванов.

ВОЛЯ също се регистрира в ЦИК за участие в местните избори през октомври, съобщиха от пресцентъра на партията. От там уточняват, че партията на Веселин Марешки е събрала 7590 подписа и е внесла четвърта документите си за регистрация. 

Желаещите да се включат в местния вот партии и коалиции могат да се регистрират всеки ден от 09.00 до 17.00 часа в сградата на Народното събрание (пл. „Княз Александър I”).

Със свое решение ЦИК вече назначи всичките 265 общински избирателни комисии.

ГЕРБ се регистрират за изборите утре

Кабинетът отпусна 71 млн. лева за местните избори

Членовете на комисията одобриха и план-сметката за подготовката и произвеждането на изборите, които ще струват на бюджета общо 70,7 млн. лв., съобщава БГНЕС. От тези средства по бюджета на ЦИК за организационно-техническа подготовка са предвидени 10 млн. лв. От тях 350 000 ще отидат за възнаграждения на всички заети по трудови и граждански договори, а 8 950 000 лв. ще са необходими за отпечатване на бюлетините и обработката на данните. За разяснителна кампания за начина на гласуване са отделени 600 000 лв., а други 100 000 лв. за обучение на членовете на избирателните комисии.

Местните избори – проблеми и решения

Това ще бъде първата предизборна кампания, за провеждането на която политическите сили ще могат да получават финансова помощ от юридически лица и еднолични търговци, съгласно новите правила, приети с последните промени в Закона за политическите партии.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.