Живеещите в два от апартаментите са се върнали отново в тях

Спешна помощ за хората, останали без покрив след пожара в Бухово. Близо 200 души остават на улицата, тъй като имуществото им е или изгоряло, или наводнено. От агенцията за социално подпомагане започват спешна процедура за отпускане на еднократна помощ от 375 лева на домакинство. Помощ предложиха и от столичната община.

Около 200 души от Бухово останаха без покрив след опит за ремонт на покрива. Паднали тавани, наводнени домове - щетите ще се оценяват отсега нататък, но само 2-3 от всички 48 апартамента са годни за живеене. Останалите - разчитат на помощ от Столичната община и държавата.

Голям пожар в Бухово, евакуирани са всички обитатели на сграда

Да виждаш останките от дома си да излизат през прозореца е гледката, която сполетя Бухово. За Светла Герчева от последния етаж пожарът означава край на прехраната й като шивачка. „От моя апартамент няма нищо останало. „Имаше стока на една фирма - 25 гащеризона за по 600 евро единия. Това са 30 000 лева. Няма нищо от машините ми - без тях, аз не мога да изкарам 5 лева. Какво да направя? Мога ли да направя нещо? Децата ми имат по едни цивилни дрехи на гърба си”, каза Герчева.

Само три от всички апартаменти са застраховани.

Преди месец застраховка направила Виолетка Василева. Тя е човекът, който е говорил с майсторите. Те й се обадили, че са готови с ремонта на покрива час преди да пламне огъня. „Виждам го и не мога да повярвам, че това нещо стана за един миг. Майсторите се пишеха за големи майстори. Детето ми казва, че иска вкъщи, а аз му отговарям, къща вече нямаме”, каза Василева.

Майсторите признали вината си в полицията. Образувано е досъдебно производство. Това е третият голям пожар в този блок за последните 15 години. „Тук съм се родила, в този апартамент. 1952 година съм родена, 1953 година е построен и тогава моите родители са влезли тук. Таваните са паднали от водата, мебели, всичко е мокро”, коментира Зоя Горанова.

б6-годишният блок е гредоред. Това за най-горните етажи означава липса на спасение. „Ще бъдат настанени в общински жилища. Малко пострадалите също ще бъдат настанени, ще помогнем с транспорт”, заяви Красимир Димитров - директор на „Аварийна помощ и превенция“ в Столичната община.

Общината достави храна и вода за хората, а Агенцията за социално подпомагане събра заявления за помощи. „Заявленията ще бъдат обработени веднага и другата седмица ще получат по 375 лева еднократна помощ”, коментира Иван Иванов - директор на дирекция "Социално подпомагане" – Оборище.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.