Премиерът обясни думите си пред германските десни

Премиерът Бойко Борисов потвърди желанието на България да членува в Шенген. Той заяви, че това е важно, заради репутацията на страната.

Коментарът идва седмица, след като в Берлин министър-председателят обяви, че не е сигурен дали сега е моментът. Според Борисов България прави всичко за охраната на границата и вече няма нужда от подкрепа, а директно от членство.

Борисов в Берлин: Членството в Шенген вече не е приоритет за България

Министър-председателят обаче има резерви дали липсата на граничен контрол няма да доведе до по-засилен натиск на мигранти към страната ни. Борисов уточни, че пред колегите си в Германия е говорил иронично. Реално обаче България иска да членува в Шенгенското пространство.

„Аз съм я говорил тази тема. Холандия ни спира поради една причина - егоистична. Ако и България, и Румъния са в Шенген, Гърция е там, от Егейско море до Холандия няма кой да ги спре. Не съм казвал, че сме се отказвали от Шенген. На моите колеги, които са ме поканили като специален гост, им казах: "Все едно ми правите услуга. Не! Ние ви правим услуга, пазейки най-добре европейката граница. Подкрепете ни, като приемете", каза премиерът.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.