Потърпевшата е вече бивша гражданка на Армения, която живее у нас от 25 години

Живот без самоличност. От четири години жена от Бургас се опитва да стане българска гражданка. Родената в Армения Анаид Меликян се отказала от гражданството си там, за да получи български паспорт, но вече девет месеца няма отговор от държавните институции. Няма и документи. 

Жената живее в морския град от 25 години. Детето й е родено у нас, а самата тя е заемала длъжности в държавни фирми. Преди четири години решила да стане гражданин на Република България. На 12 ноември 2015 г. подава документите си. В края на миналата година получава известие, че е одобрена. Оказва се обаче, че между България и Армения няма споразумение за двойно гражданство и затова Анаид трябва да се откаже от арменското си гражданство. И тя го прави. Шест месеца по-късно получава и официалното удостоверение за отказа. От посолството й взимат паспорта.

БЕЗ ДОКУМЕНТИ: Арменка, родена в България - застрашена от депортиране

След предаването му започнали проблемите на Анаид, тъй като в началото на февруари тази година подала документи в Президенството за българско гражданство, но до момента отговор няма.
 
Отнемат гражданството на двама души, нарушили правилата за натурализация

NOVA потърси за коментар Комисията по българско гражданство към вицепрезидента. Оттам получихме следния отговор: „Във втората половина на м. март т. г. министърът на правосъдието е направил предложение до вицепрезидента за издаване на указ за българско гражданство. Предложенията се разглеждат от Комисията по българско гражданство по реда на тяхното постъпване. В Комисията по българско гражданство не е получен сигнал по казуса. Предстои в най-кратък срок подписване на указ от вицепрезидента Илияна Йотова, в който фигурира и г-жа Меликян. След подписването указът се изпраща за преподписване и изпълнение от министъра на правосъдието".

Още по темата гледайте във видеото.
 
Репортер: Цеца Алексова 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес