Участници в триатлона „Лъвско сърце" са получили като награда при финиширането си бира с изтекъл срок на годност

Участници в триатлона „Лъвско сърце", който се проведе в почивните дни в Приморско, са получили като награда при финиширането си бира. След като пили от нея обаче, част от състезателите получили стомашно неразположение.

Бутилките били облепени със стикери на турнира. След като били свалени се оказало, че срокът на годност, изписан върху долния етикета, е изтекъл преди почти 2 години и половина - през април 2017 година.

Жена от Варна получи като ресто подправена монета от два лева

„Стана ми лошо след като изпих бирата. Получих стомашно неразположение, имах болки в корема. В търсене на процентното съдържание алкохол, отлепих горния етикет и от този под него разбрах, че срокът е изтекъл”, каза Инна Маринова - участник в триатлона.

„Свързах се с организаторите на събитието. В социалните мрежи проведохме дискусия с основателя и собственик на пивоварната Георги Христов. Той твърди, че има микробиологични анализи от пивоварната, според които няма патогенни бактерии в нея", каза още тя.

„Ние сме бартерен партньор с фирмата. Тяхното спонсорство се състои в това да ни предоставят бира. Горният етикет беше наше изискване, искахме да ги брандираме. Идеята не е била да се прикрива каквото и да е. Не знаехме, че има нещо, което трябва да се прикрива”, каза организаторът на триатлона Филип Шавов.

Мизерни условия в 5-звезден хотел в Турция (ВИДЕО)

„Бирата е предоставена като дарение. Казали сме на хората, че тя е извън срок на годност, но е годна за пиене”, заяви Георги Христов - производител на бирата.

„Имам документ на Агенцията по храните. Срокът е изтекъл, но според агенцията „най-добър до” означава, че са спазени всички инструкции за съхранение. Капачката е здрава, бирата се съхранява в хладилен склад. Тя може единствено да загуби своя вкус и своята консистенция. Аз също пих от тази бира. Тя беше с бистър цвят и без утайка”, каза още той.

Агенцията по храните обяви, че започва проверка на фирмата, доставила бирата с изтекъл срок на годност. Оттам уточняват, че никога не са разрешавали раздаването на напитката. Инспекторите не са успели да се свържат и с фирмата, внесла бирата, защото на адреса за регистрация имало само частен дом.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.