Честит празник на всички именици!

В събота отбелязваме Кръстовден. Ден за водосвети и за строг пост. Историята на празника идва още от 326-а година, когато по заповед на царица Елена, майката на Константин, издирили кръста, на който бил разпънат Христос.

Хиляди вярващи се събраха на Кръстова гора

Не знаели как да го разпознаят, защото Иисус бил разпънат редом с разбойници. Затова докоснали с дървените кръстове мъртвец и  болна жена. Мъртвият оживял, а болната оздравяла. След чудото, архиепископ Макарий вдигнал кръста високо, за да го видят всички и да повярват в Христос. 

По традиция в нощта на празника хиляди вярващи се се събраха на Кръстова вода за литургия под открито небе и с молитва за здраве. Тя продължи до 03.00 тази нощ. Вярва се, че най-искрените молитви ще бъдат чути и ще се сбъднат.  Местността се слави и с лечебни сили. Посетителите споделиха пред камерата на NOVA, че наистина мястото има необикновена енергия, която помага на болни. Тук се съхранява и частица от Кръста Господен.

В нощта преди Кръстовден се сбъдват желания

Имен ден празнуват българите с имената Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана. Екипът на NOVA им желае здраве, късмет и благополучие! Честит празник!

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.