Тя е откарана в болница със счупена раменна става

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева е претърпяла пътен инцидент в участъка Шумен – Силистра. NOVA научи, че тя е със счупена раменна става.

Снимка: Деян Герговски

Сигналът за инцидента е подаден малко след 10.30 часа днес.

Снимка: Деян Герговски

По първоначални данни на главен път Шумен–Силистра, на около 150 м след разклона за село Върбак, 31-годишна шофьорка, с малък стаж зад волан, при ляв завой навлязла в опесъчен участък, губи контрол над колата и се ударя в насрещно движещ се лек автомобил. В него се е возила Караянчева.

Снимка: Деян Герговски

Снимка: Деян Герговски

Благодарение на бързата и точна реакция на водача на НСО, са ограничени щетите от удара. За да избегне челния сблъсък, шофьорът на Караянчева, е направил маневра, с която е завъртял автомобила така, че ударът да бъде страничен.

По-късно през деня председателят на парламента беше транспортирана с хеликоптер до Правителствения ВИП, откъдето е закарана в болница „Лозенец”. Караянчева и шофьорът й са без опасност за живота. 

„Приключихме изследванията, които трябваше да направим. Цвета Караянчева е с фрактура в областта на лявото рамо състоянието й е стабилно”, заяви директорът на болница "Лозенец" Любомир Спасов.

По-късно Караянчева влезе за операция. Това съобщи Спасов на извънреден брифинг.

На въпрос какво е наложило транспортирането ѝ с хеликоптер, той каза: „Никой не може да се ориентира какво е било състоянието ѝ след катастрофата дали има вътрешен кръвоизлив, или не. Тук направихме скенер на главата, шийните прешлени. В спешни ситуации това се преценява на място. Аз я видях тук. Тя беше в стабилно състояние, но с много силна болка по време на транспорта. Обезболихме я и я изследвахме. Възстановяването на г-жа Караянчева сега зависи от много фактори, но предполагам, че до рамките на един месец тя ще бъде абсолютно възстановена и трудоспособна".

В официалния й профил във Facebook тя публикува пост, в който обясни какво точно се е случило и благодари на всички, които са загрижени за състоянието й.

Води се разследване какви са причините за пътния инцидент и чия е вината за него.

„Предстои да бъде изяснен този въпрос. Пътно-транспортните произшествия са сложни и в повечето случаи водещо значение имат експертните мнения, който дават по назначени експертизи”, поясни Маргарита Георгиева, окръжен прокурор на Шумен.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.