Екатерина Захариева се срещна с министъра на външните работи на Република Индонезия Рътно Марсуди

България и Индонезия трябва да увеличат сътрудничеството си в сферите на високите технологии, туризма, образованието и морския транспорт. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева в изявление пред медиите след срещата си с министъра на външните работи на Република Индонезия Рътно Марсуди, предаде Агенция „Фокус“.

„Отношенията ни с Индонезия се развиват в дух на добро приятелство и сътрудничество повече от 60 години. България счита Индонезия като приоритетен партньор в Югоизточна Азия и за добър пример за това как различни религии могат да живеят в разбирателство, мир и толерантност. България е с около 12% мюсюлманско население и заедно с Индонезия можем наистина да изнасяме ноу-хау как успяваме да запазим мира, толерантността и разбирателството между народите и хората с различни религии“, посочи Захариева. „Считам, че това за което трябва да работим повече, е да увеличим сътрудничеството с високите технологии. Утре на бизнес форума ще има представители от София тех парк. Убедена съм, че в София тех парк индонезийският бизнес може да намери добро място и платформа и други фирми, с които да развива добро сътрудничество. Говорихме за това как можем да увеличим туристическия обмен между двете държави", каза още тя. По думите ѝ все повече българи посещават Индонезия. „Говорихме за това как ние да подобрим визовите услуги за индонезийските граждани чрез отваряне офиси за предоставяне на услуги. Като страна член на Европейския съюз искам да уверя, че България е един от най-силните приятели на Индонезия и можете да разчитате на нас за подкрепа по европейските въпроси. От 2016 година сме в преговори за споразумение за всеобхватно икономическо партньорство и много се надявам на следващия девети кръг в края на годината наистина да има по-осезаем напредък, защото това споразумение ще подпомогне бизнеса и от двете страни – ЕС и Индонезия", добави Захариева.

Вицепремиерът Екатерина Захариева приветства 40-годишното партньорство между ЕС и АСЕАН

„Искам да благодаря на посолството Ви тук за много активната ви роля за увеличаване на познанията на българските граждани за културата, която Индонезия има. Двете външни министерства да подкрепят усилията за подписване на меморандуми за сътрудничество в областта на образованието и да стимулират министерствата на образованието за приключване на преговорите възможно най-бързо, както и в сферата на морския транспорт, защото българските пристанища на Черно море могат да бъдат врата на индонезийските стоки за ЕС“, допълни министър Захариева.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.