Делата ще се водят от кантората, в която членуват адвокатите Ивайло Юруков и Георги Гочев

157 души се обединиха в колективен иск срещу НАП след теча на данни от приходната агенция. Те искат по 1000 лева обезщетение. Делата ще се водят от кантората, в която членуват адвокатите Ивайло Юруков и Георги Гочев.

„От цялата кантора – четирима адвокати, които работим заедно, само адвокат Светла Юрукова не е потърпевша от теча. Така че тя ще води делото. Ние сме завели иск на 157 души срещу НАП. Точната хипотеза е „субективно съединяване на искове”. В него може да се включват допълнително участници. Всеки пострадал може да прецени дали да заведе индивидуален иск или да се групира с други пострадали на този принцип”, обясни адвокат Ивайло Юруков.

В НАП липсвали разписани правила за защитата на личните данни

„1000 лева е цената на иска, на базата на неимуществените вреди, които твърдим да са претърпени от лицата”, допълни колегата му Георги Гочев.

Ивайло Юруков обясни, че е възможно различните участници в иска да получат различни размери на обезщетението. А процесуалният способ за определянето на такъв са свидетелските показания.

След теча на данни: НАП с глоба от 5,1 млн. лв., оспорва акта

Другата особеност е, че личните данни на отделните граждани, които са изтекли, са с различен обем, обясни адвокат Гочев. Колегата му Ивайло Юруков е на мнение, че е напълно възможна и кражбата на самоличност.

Повече подробности по темата гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.